Słodkie kluski z makiem

4 porcje
25 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Doskonałe zwieńczenie wigilijnej kolacji.
Składniki
100 g ugotowanego makaronu wstążki lub tagiatelle
1,5 szklanka maku
2 łyżka miodu
1 łyżka masła
Słodkie kluski z makiem
Słodkie kluski z makiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mak sparz dwukrotnie, a następnie zmiel przy pomocy maszynki do mielenia lub malaksera. W razie potrzeby zmiel mak ponownie. Mak wymieszaj z miodem. Makaron ugotuj al dente, a następnie wymieszaj z makiem.
Na patelni delikatnie rozgrzej masło i przełóż makaron z makiem. Całość podsmażaj 2-3 minuty.
Aby nadać słodyczy do maku można dodać sparzone rodzynki oraz skórkę pomarańczową.
Kluski z makiem można podać również z drobno posiekanymi orzechami i migdałami.
Komentarze