Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonałe zwieńczenie wigilijnej kolacji.

Składniki

100 g ugotowanego makaronu wstążki lub tagiatelle
1,5 szklanka maku
2 łyżka miodu
1 łyżka masła

Opis wykonania

Mak sparz dwukrotnie, a następnie zmiel przy pomocy maszynki do mielenia lub malaksera. W razie potrzeby zmiel mak ponownie. Mak wymieszaj z miodem. Makaron ugotuj al dente, a następnie wymieszaj z makiem.

Na patelni delikatnie rozgrzej masło i przełóż makaron z makiem. Całość podsmażaj 2-3 minuty.

Aby nadać słodyczy do maku można dodać sparzone rodzynki oraz skórkę pomarańczową.

Kluski z makiem można podać również z drobno posiekanymi orzechami i migdałami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Smaczne, jak u Babci 😁👍
Pafwvcio
Mak trochę wchodzi w zęby, ale było warto! Polecam!