Makaron nadziewany
Faszerowany makaron to idealny pomysł na obiad. Do nadziewania farszem najlepiej nadaje się makaron typu muszle lub cannelloni. Poniżej podajemy przepis na przepyszny nadziewany makaron, który jest niezwykle prosty...
Czytaj więcej
Faszerowany makaron to idealny pomysł na obiad. Do nadziewania farszem najlepiej nadaje się makaron typu muszle lub cannelloni. Poniżej podajemy przepis na przepyszny nadziewany makaron, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu!
Jak zrobić makaron faszerowany?
Pierwszym krokiem jest wybranie odpowiedniego makaronu. Świetnie smakuje klasyczne nadziewane cannelloni, jak i nadziewany makaron typu muszle. Makaron należy ugotować al’dente w posolonej wodzie, następnie odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu. W tym celu posiekaj cebulę oraz ząbek czosnku i zeszklij je na patelni. Potem dodaj mięso mielone i przypraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą i słodką mieloną papryką. Kiedy mięso zrobi się miękkie i zbrązowieje, dodaj mozzarellę i wymieszaj. Na dno naczynia żaroodpornego wlej pomidory z puszki zmiksowane z czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Następnie nadziej makaron przygotowanym farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Danie zapiekaj przez 20 minut w 180℃. Smacznego!