Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makaron conchiglioni nadziewany mięsem mielonym

Makaron conchiglioni nadziewany mięsem mielonym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Muszle wypełnione mięsem w otoczeniu pysznego sosu to idealna propozycja na wyjątkowy obiad.

Składniki

300 g makaronu conchiglioni (duże muszle)
500 g mięsa mielonego (drobiowe lub wołowe)
1 szt. puszka pomidorów
1 szt. duża kulka mozzarelli
2 łyżka koncentratu
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
sól, pieprz,bazylia, oregano do smaku
1 szczypta cukru

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
553.5 kcal
Tłuszcz
16.3 g
Węglowodany
62.2 g
Błonnik
39.5 g
Białko
2.8 g
Sól
2.3 g

Opis wykonania

Makaron z sosem i mięsem mielonym jest dość oklepanym i łatwym daniem, z którym każdy sobie poradzi. Ten przepis wyróżnia się jednak sposobem podania. Makaronowe muszle wyglądają elegancko i stylowo, a zwykłe danie nabiera nowego charakteru.

Opis wykonania

Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj pomidory, koncentrat, sok i przyprawy. Połową powstałego sosu wyłóż dno naczynia żaroodpornego. Wszystkie muszle faszeruj mięsem i układaj na warstwie sosu. Muszle zalej resztą sosu. Zetrzyj mozzarellę na wierzch i zapiekaj w piekarniku pod przykryciem przez 35 minut w 175⁰C. 

TIP

Aby sos był bardziej wyrazisty i pikantny, możesz dodać do niego kilka kropel tabasco i szczyptę kuminu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
zdecydowałem się na wypełnienie białym nadzieniem
Radosław
również polecam