Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Makaron conchiglioni nadziewany mięsem mielonym

Makaron conchiglioni nadziewany mięsem mielonym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Muszle wypełnione mięsem w otoczeniu pysznego sosu to idealna propozycja na wyjątkowy obiad.

Składniki

300 g makaronu conchiglioni (duże muszle)
500 g mięsa mielonego (drobiowe lub wołowe)
1 szt. puszka pomidorów
1 szt. duża kulka mozzarelli
2 łyżka koncentratu
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
sól, pieprz,bazylia, oregano do smaku
1 szczypta cukru

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
553.5 kcal
Tłuszcz
16.3 g
Węglowodany
62.2 g
Błonnik
39.5 g
Białko
2.8 g
Sól
2.3 g

Opis wykonania

Makaron z sosem i mięsem mielonym jest dość oklepanym i łatwym daniem, z którym każdy sobie poradzi. Ten przepis wyróżnia się jednak sposobem podania. Makaronowe muszle wyglądają elegancko i stylowo, a zwykłe danie nabiera nowego charakteru.

Opis wykonania

Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj pomidory, koncentrat, sok i przyprawy. Połową powstałego sosu wyłóż dno naczynia żaroodpornego. Wszystkie muszle faszeruj mięsem i układaj na warstwie sosu. Muszle zalej resztą sosu. Zetrzyj mozzarellę na wierzch i zapiekaj w piekarniku pod przykryciem przez 35 minut w 175⁰C. 

TIP

Aby sos był bardziej wyrazisty i pikantny, możesz dodać do niego kilka kropel tabasco i szczyptę kuminu.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
zdecydowałem się na wypełnienie białym nadzieniem
Radosław
również polecam
differenttaste
Wspaniale prezentują się na talerzu. Nadwyżkę farszu wykorzystałam do nadziania ugotowanych ziemniaków, które posypałam serem i za piekłam