Malibu

 

To likier kokosowy na bazie karaibskiego rumu, którego historia znajduje swój początek na wyspie Barbados. Jego smak cieszył się takim powodzeniem, że sława Malibu obiegła cały świat, przypisując mu status międzynarodowego trunku, rozlewanego dziś do charakterystycznych, białych butelek. Posiada ok. 18-24% zawartości alkoholu oraz subtelny słodki i orzeźwiający smak z delikatnym, kokosowym aromatem. Stanowi znakomitą bazę do wielu drinków.

Z czym łączyć Malibu

Malibu to likier, który idealnie sprawdza się w owocowych koktajlach. Jednym z nich jest Malibu Sunrise, czyli kokosowa wersja słynnego Tequila Sunrise, w którym pomarańczowy kolor płynnie przechodzi do czerwonego, przypominając widok soczyście zachodzącego słońca. Do jego przygotowania wystarczy sok pomarańczowy oraz grenadyna, którą należy wlać do soku ostrożnie po ściance, tak by opadła na dno. Drink można zrównoważyć odrobiną soku z cytryny, by był mniej słodki. Innym bardzo popularnym drinkiem na bazie Malibu jest Pina Colada, czyli Malibu z mlekiem i sokiem ananasowym. W tradycyjnej wersji stosuje się mleko kokosowe, a do smaku – odrobinę limonki. Kieliszek koktajlowy ozdabiany jest kawałkiem ananasa.

Jak pić Malibu?

Malibu sprawdzi się nie tylko jako składnik drinków, ale także jako dodatek do kawy czy deserów. Alkohol można łączyć również z samym mlekiem lub owocowymi sokami, niektórzy piją Malibu z napojami gazowanymi. Ponieważ jest to likier, smakować będzie także w wersji solo, podany w małym kieliszku.