Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Likier

Likier

Jego nazwa wywodzi się z języka włoskiego – od słowa liquori. Pierwsze alkoholowe wyroby tego typu traktowano jak leki, a ich smak i zapach odbiegał od dzisiejszych ideałów. Obecnie...

Czytaj więcej
Likier
Tagi
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Jego nazwa wywodzi się z języka włoskiego – od słowa liquori. Pierwsze alkoholowe wyroby tego typu traktowano jak leki, a ich smak i zapach odbiegał od dzisiejszych ideałów. Obecnie wyróżnić możemy różne rodzaje likierów, które stanowią podstawę lub dodatek do wielu koktajli i deserów.

Jak zrobić likier?

Nie istnieje jeden wybrany przepis na likier, ponieważ istnieją likiery ziołowe, owocowe i inne. Jednym z najsłynniejszych, sprawdzających się zarówno jako dodatek do deseru czy koktajlu, jak i w wersji solo jest likier kawowy. Do jego przygotowania niezbędne są wysoko procentowy alkohol (wódka lub spirytus), świeżo zmielona kawa, cukier i mleko skondensowane. W podgrzanym mleku należy rozpuścić cukier, płyn połączyć z zaparzoną kawą, a po ostygnięciu dodać alkohol. Wymieszane składniki wystarczy przelać do butelki i odczekać przynajmniej dobę.

Jak pić likier?

Likiery owocowe oraz te bardzo gęste i słodkie serwuje się w temperaturze 12-24 ° C. Likiery gorzkie, korzenne i ziołowe – w temperaturze 10-12 ° C, natomiast cytrusowe, adwokat, likier kakaowy czy anyżkowy należy schłodzić do temperatury 8-10 ° C. Likiery podaje się w małych kieliszkach w kształcie tulipana, najczęściej na zakończenie posiłku. Drinki na bazie likierów podaje się natomiast jako aperitif. Do najsłynniejszych drinków z likierem należą m.in. Long Island Ice Tea, White Russian, Cosmopolitan czy Margarita.