Naleśniki ryżowe
Idealne naleśniki bezglutenowe przygotowane z mąki ryżowej to propozycja dla osób, które wykluczyły z diety mąkę pszenną. Naleśniki na mące ryżowej są neutralne w smaku, podobnie jak tradycyjne, doskonale...
Czytaj więcej
Idealne naleśniki bezglutenowe przygotowane z mąki ryżowej to propozycja dla osób, które wykluczyły z diety mąkę pszenną. Naleśniki na mące ryżowej są neutralne w smaku, podobnie jak tradycyjne, doskonale smakują na słodko i z wytrawnym farszem – mięsnym, warzywnym, nadzieniem jak do ruskich pierogów, nadają się także do zapiekania, przygotowania krokietów.
Naleśniki ryżowe – przepis
Aby przygotować naleśniki bezglutenowe potrzebujesz szklanki mąki ryżowej, szklanki mleka i 3 jajek – do wersji z nadzieniem na słodko do ciasta dodaj łyżkę cukru pudru. Naleśniki ryżowe smażą się bardzo szybko, za każdym razem zamieszaj ciasto – mąka ryżowa osadza się na dnie. Naleśniki można przygotować także z połączenia mleka i wody gazowanej, samej wody gazowanej czy mleka kokosowego. Mąka ryżowa do naleśników bezglutenowych jest nieco mniej sprężysta, naleśniki są bardziej kruche i łamliwe, dlatego należy je odwracać dopiero wówczas, gdy są ładnie zrumienione. Dobrze natłuszczona patelnia ułatwi smażenie. Wprawdzie przygotowanie naleśników na mące ryżowej wymaga nieco więcej zachodu, ale ich delikatny i aksamitny smaku wynagrodzi trud.