Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Naleśniki ryżowe

Naleśniki ryżowe

Idealne naleśniki bezglutenowe przygotowane z mąki ryżowej to propozycja dla osób, które wykluczyły z diety mąkę pszenną. Naleśniki na mące ryżowej są neutralne w smaku, podobnie jak tradycyjne, doskonale...

Czytaj więcej
Naleśniki ryżowe
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Idealne naleśniki bezglutenowe przygotowane z mąki ryżowej to propozycja dla osób, które wykluczyły z diety mąkę pszenną. Naleśniki na mące ryżowej są neutralne w smaku, podobnie jak tradycyjne, doskonale smakują na słodko i z wytrawnym farszem – mięsnym, warzywnym, nadzieniem jak do ruskich pierogów, nadają się także do zapiekania, przygotowania krokietów.

Naleśniki ryżowe – przepis

Aby przygotować naleśniki bezglutenowe potrzebujesz szklanki mąki ryżowej, szklanki mleka i 3 jajek – do wersji z nadzieniem na słodko do ciasta dodaj łyżkę cukru pudru. Naleśniki ryżowe smażą się bardzo szybko, za każdym razem zamieszaj ciasto – mąka ryżowa osadza się na dnie. Naleśniki można przygotować także z połączenia mleka i wody gazowanej, samej wody gazowanej czy mleka kokosowego. Mąka ryżowa do naleśników bezglutenowych jest nieco mniej sprężysta, naleśniki są bardziej kruche i łamliwe, dlatego należy je odwracać dopiero wówczas, gdy są ładnie zrumienione. Dobrze natłuszczona patelnia ułatwi smażenie. Wprawdzie przygotowanie naleśników na mące ryżowej wymaga nieco więcej zachodu, ale ich delikatny i aksamitny smaku wynagrodzi trud.