Naleśniki
To proste danie mączne znane było już za czasów starożytnej Grecji. Choć forma naleśników różniła się od tych, które znamy obecnie, to ich różnorodne wersje na przestrzenii wieków popularne...
Czytaj więcej
To proste danie mączne znane było już za czasów starożytnej Grecji. Choć forma naleśników różniła się od tych, które znamy obecnie, to ich różnorodne wersje na przestrzenii wieków popularne były w wielu europejskich krajach.
Jak zrobić naleśniki?
Do przygotowania klasycznych naleśników potrzeba jedynie mąki, jajek, mleka i odrobiny wody. Całość należy zmiksować i przelewać partiami na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, formując z ciasta okrągły kształt. Ważne jest, by placki nie były zbyt grube.
Naleśniki wytrawne
Naleśniki z wytrawnym farszem będą doskonałą propozycją na lunch, obiad lub ciepłą kolację. Neutralny smak placków pozwala na niezliczoną ilość wariantów farszu - meksykański, po chińsku, z fetą i szpinakiem, z łososiem i serkiem fromage, z kurczakiem i pieczarkami. Naleśniki z powodzeniem można nadziewać warzywami, nabiałem, grzybami, jajkami, drobiem, mieloną lub szarpaną wołowiną, rybami i owocami morza oraz strączkami. Poszczególne składniki można ze sobą dowolnie miksować w zależności od preferencji smakowych. Inspiracje na nadzienie można czerpać również z przepisów na pierogi – naleśniki z farszem do ruskich smakują wyśmienicie. Aby farsz nie wypływał z naleśnika podczas podawania i jedzenia najlepiej złożyć go w kopertę, wrapa lub sakiewkę.
Naleśniki na słodko – inspiracje
Naleśniki mogą być również pożywnym śniadaniem lub słodką przekąską. Zawinięte w rulonik z serkiem i owocami w środku doskonale sprawdzą się do pracy czy do szkoły. Wnętrze naleśnika można wypełnić również suszonymi owocami, dżemem, powidłami, masłem orzechowym, kawałkami owoców, a całość okrasić miodem. Serek do naleśników nie musi być o naturalnym smaku – można dodać do niego cynamon, wanilię oraz kakao. Pysznym dodatkiem do naleśników będzie również bita śmietana. Przy okazji słodkich naleśników nie można zapominać o puszystych pancakes. Te amerykańskie naleśniki są uwielbiane na całym świecie. Tradycyjnie podawane z masłem i syropem klonowym doskonale smakują również z owocami, dżemami, czekoladą czy cukrem pudrem. Dla urozmaicenia przepisu można pokusić się o dodatek kakao, czekolady lub owoców do ciasta przed smażeniem.
Naleśnikowe alternatywy – bezglutenowe, bez mleka, bez jajek
Z różnych względów dieta może eliminować niektóre ze składników ciasta naleśnikowego. Jednakże nie oznacza to konieczności zrezygnowania z ulubionego przysmaku. Istnieją alternatywy, dzięki którym można przygotować pyszne naleśniki. Mąkę pszenną na naleśniki można zastąpić gryczaną, kukurydzianą, ryżową, kokosową, migdałową czy z ciecierzycy. Oto nasze propozycje na:
-
naleśniki gryczane z bananem
-
naleśniki ryżowe
-
naleśniki ryżowe z farszem drobiowym
Mleko można zamienić na wodę (gazowana sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste) oraz napoje roślinne, np. sojowy, migdałowy, owsiany, kokosowy lub ryżowy. Jajko wiąże składniki ciasta na naleśniki i nadaje im konsystencję. Naleśniki bez jaj są twarde i ciężko się je smaży, jednak i temu można zaradzić dodając ubitą aquafabę.