Naleśniki ryżowe
![Naleśniki ryżowe](https://akademiasmaku.pl/storage/7283/conversions/nalesniki-ryzowe-4451-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
W Akademii Smaku pokażę mój sprawdzony przepis na idealne bezglutenowe naleśniki. Przygotujesz je z zaledwie dwóch składników - ryżu i wody. Pyszne w wersji na słodko jak i na słono.
Składniki
1 szklanka - ryżu
3 szklanki - wody
1 łyżka - mąki ryżowej
1 szczypta - soli
- olej do smażenia
- powidła lub dżem do podania
Naleśniki ryżowe
Naleśniki ryżowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8476/conversions/icvMimKQqBswx8-thumb.webp)
Ryż zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na noc.
Następnego dnia ryż odcedź, zalej 1 szklanką świeżej wody i dodaj szczyptę soli.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8477/conversions/6xnulE6zysg2sT-thumb.webp)
Dokładnie wszystko zblenduj przy pomocy blendera na rzadki, biały płyn. Następnie dodaj łyżkę mąki i zamieszaj.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8478/conversions/7PUFTbj1O9r2Bv-thumb.webp)
Patelnię z olejem mocno rozgrzej na płycie grzewczej. Wlej ciasto i smaż przez 2–3 minuty, następnie obróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę. Powtarzaj aż do wyczerpania ciasta.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8479/conversions/qWXB6S0Cl3kjaf-thumb.webp)
Podawaj z ulubionym dżemem czy powidłami.
Komentarze