Nalewka miodowa
Napitek zwany również miodówką, uchodzi za rarytas. Posiada wyborny smak i lecznicze właściwości, wszak jej głównym składnikiem jest doceniany przez nas od wieków miód. Wśród tych najchętniej stosowanych do...
Czytaj więcej
Napitek zwany również miodówką, uchodzi za rarytas. Posiada wyborny smak i lecznicze właściwości, wszak jej głównym składnikiem jest doceniany przez nas od wieków miód. Wśród tych najchętniej stosowanych do jej produkcji wyróżnić można lipowy, akacjowy lub spadziowy. Jeżeli ktoś zastanawia się jak zrobić nalewkę miodową, to musi wiedzieć, że proces produkcji jest naprawdę szybki i łatwy. Spokojnie można przeprowadzić go w warunkach domowych.
Nalewka miodowa – właściwości
Ponieważ miód posiada wiele dobroczynnych właściwości, nalewka z miodu sprawdzi się przy problemach z gardłem i przeziębieniach, ze względu na swoje rozgrzewające, napotne właściwości. Zwłaszcza, gdy połączymy ją z imbirem, goździkami, gałką muszkatołową oraz cytryną. Dodać do niej można także wanilię. Taka nalewka będzie mieć również działanie wzmacniające i ułatwiające trawienie.
Nalewka miodowa – przepis
Domowa nalewka miodowa to coś, co warto mieć w swoich zapasach – przyda się w okresie przeziębień, a także gdy będziemy chcieli poczęstować gości czymś smacznym.
Jak zrobić nalewkę miodową? Do jej przygotowania wystarczy nam 100 g miodu, 0,25 l wody źródlanej i 0,5 l spirytusu. Miód należy rozpuścić w letniej wodzie, po zebraniu z wierzchu powstałej piany ciecz przelać do słoja, a następnie zalać spirytusem. Zamknięty słój należy odstawić na ok. 3 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Miodówkę można urozmaicać najróżniejszymi dodatkami.