Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Nalewka z dzikiego bzu

Nalewka z dzikiego bzu

Lecznicza nalewka z dzikiego bzu ma właściwości, o których doskonale wiedziały już nasze babcie, wykorzystując ją w leczeniu przeziębień. Działa przeciwgorączkowo, a jej napotne właściwości doceniane są w medycynie...

Czytaj więcej
Nalewka z dzikiego bzu
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Lecznicza nalewka z dzikiego bzu ma właściwości, o których doskonale wiedziały już nasze babcie, wykorzystując ją w leczeniu przeziębień. Działa przeciwgorączkowo, a jej napotne właściwości doceniane są w medycynie naturalnej.

Jak zrobić nalewkę z dzikiego bzu?

Najważniejsze są owoce z ekologicznego źródła – dziki bez to popularny krzew, rosnący często przy drogach, w skupiskach innych krzewów, na brzegach lasów, nad rzekami. Owoce najlepiej zbierać po pierwszym przymrozku. Pamiętaj, by nie spożywać ich na surowo, ponieważ są trujące. Przepis na domową nalewkę z dzikiego bzu nie jest skomplikowany, a jej właściwości prozdrowotne możesz wykorzystywać nawet kilka lat po jej przygotowaniu. Domowa nalewka z dzikiego bzu potrzebuje pół roku, by nabrać pełnej mocy swoje działania. Smak i moc trunku zależy od rodzaju alkoholu, jakiego użyjesz – może to być spirytus lub dobrej jakości wódka albo obydwa alkohole w proporcjach pół na pół. Owoce czarnego bzu nie mają wyrazistego smaku, warto więc do przygotowania domowej nalewki dodać przypraw o mocnym aromacie i smaku: cynamonu, wanilii lub soku z cytryny.