Nalewka z dzikiego bzu
Lecznicza nalewka z dzikiego bzu ma właściwości, o których doskonale wiedziały już nasze babcie, wykorzystując ją w leczeniu przeziębień. Działa przeciwgorączkowo, a jej napotne właściwości doceniane są w medycynie...
Czytaj więcej
Lecznicza nalewka z dzikiego bzu ma właściwości, o których doskonale wiedziały już nasze babcie, wykorzystując ją w leczeniu przeziębień. Działa przeciwgorączkowo, a jej napotne właściwości doceniane są w medycynie naturalnej.
Jak zrobić nalewkę z dzikiego bzu?
Najważniejsze są owoce z ekologicznego źródła – dziki bez to popularny krzew, rosnący często przy drogach, w skupiskach innych krzewów, na brzegach lasów, nad rzekami. Owoce najlepiej zbierać po pierwszym przymrozku. Pamiętaj, by nie spożywać ich na surowo, ponieważ są trujące. Przepis na domową nalewkę z dzikiego bzu nie jest skomplikowany, a jej właściwości prozdrowotne możesz wykorzystywać nawet kilka lat po jej przygotowaniu. Domowa nalewka z dzikiego bzu potrzebuje pół roku, by nabrać pełnej mocy swoje działania. Smak i moc trunku zależy od rodzaju alkoholu, jakiego użyjesz – może to być spirytus lub dobrej jakości wódka albo obydwa alkohole w proporcjach pół na pół. Owoce czarnego bzu nie mają wyrazistego smaku, warto więc do przygotowania domowej nalewki dodać przypraw o mocnym aromacie i smaku: cynamonu, wanilii lub soku z cytryny.