Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy

Pigwówka to jedna z najpopularniejszych nalewek, charakteryzująca się złotym kolorem i niespotykanym aromatem. Domowa nalewka z pigwy, w zależności od rodzaju alkoholu użytego do jej przygotowania, może mieć nieco...

Czytaj więcej
Nalewka z pigwy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Pigwówka to jedna z najpopularniejszych nalewek, charakteryzująca się złotym kolorem i niespotykanym aromatem. Domowa nalewka z pigwy, w zależności od rodzaju alkoholu użytego do jej przygotowania, może mieć nieco inny smak i moc. Możesz wykorzystać wódkę, spirytus lub rum – z każdego otrzymasz aromatyczną nalewkę z pigwy. Przepis podstawowy można zmodyfikować, dodając zamiast cukru miód lub po połowie cukru i miodu.

Jesień to najlepszy moment, kiedy można robić nalewkę z pigwy. Owoce są wówczas dojrzałe i aromatyczne. Smak i aromat pigwówki docenią amatorzy tego rodzaju alkoholi oraz osoby poszukujące naturalnych metod wspomagania organizmu w okresie zmniejszonej odporności. Pigwa dzięki swoim bakteriobójczym właściwościom może być stosowana jako środek przeciw przeziębieniom i wiosennemu osłabieniu. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z pigwy, by jesienią w pełni wykorzystać dobroczynne właściwości niepozornych złotych owoców, które często można spotkać na polskich działkach. Bogate w pektyny pigwy stanowią także doskonałą bazę do przygotowania domowych przetworów oraz mogą być alternatywą cytryny dodawanej do herbaty i innych napojów.