Nalewka z pigwy
Pigwówka to jedna z najpopularniejszych nalewek, charakteryzująca się złotym kolorem i niespotykanym aromatem. Domowa nalewka z pigwy, w zależności od rodzaju alkoholu użytego do jej przygotowania, może mieć nieco...
Czytaj więcej
Pigwówka to jedna z najpopularniejszych nalewek, charakteryzująca się złotym kolorem i niespotykanym aromatem. Domowa nalewka z pigwy, w zależności od rodzaju alkoholu użytego do jej przygotowania, może mieć nieco inny smak i moc. Możesz wykorzystać wódkę, spirytus lub rum – z każdego otrzymasz aromatyczną nalewkę z pigwy. Przepis podstawowy można zmodyfikować, dodając zamiast cukru miód lub po połowie cukru i miodu.
Jesień to najlepszy moment, kiedy można robić nalewkę z pigwy. Owoce są wówczas dojrzałe i aromatyczne. Smak i aromat pigwówki docenią amatorzy tego rodzaju alkoholi oraz osoby poszukujące naturalnych metod wspomagania organizmu w okresie zmniejszonej odporności. Pigwa dzięki swoim bakteriobójczym właściwościom może być stosowana jako środek przeciw przeziębieniom i wiosennemu osłabieniu. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z pigwy, by jesienią w pełni wykorzystać dobroczynne właściwości niepozornych złotych owoców, które często można spotkać na polskich działkach. Bogate w pektyny pigwy stanowią także doskonałą bazę do przygotowania domowych przetworów oraz mogą być alternatywą cytryny dodawanej do herbaty i innych napojów.