Nalewka z rokitnika
Rokitnik to krzew znany i doceniany ze względu na swoje prozdrowotne właściwości już od czasów starożytności, w Rosji natomiast bywa nazywany „złotem Syberii”. W Polsce krzewy dziko rosnące są...
Czytaj więcej
Rokitnik to krzew znany i doceniany ze względu na swoje prozdrowotne właściwości już od czasów starożytności, w Rosji natomiast bywa nazywany „złotem Syberii”. W Polsce krzewy dziko rosnące są pod ochroną, a do przygotowywania przetworów przeznaczone są owoce z hodowli.
Wśród bogactwa witamin i mikroelementów, na szczególną uwagę zasługuje witamina C – rokitnik zawiera jej trzy razy więcej niż czarna porzeczka. Przetwory z tego owocu stosowane są w medycynie ludowej na przeziębienia i bóle gardła, podobne właściwości ma nalewka z rokitnika. Samych owoców i przetworów, ze względu na wysokie stężenie kwasów, nie zaleca się spożywać osobom cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz kamicę nerkową.
Sprawdź, jak zrobić nalewkę z rokitnika, by w stanach osłabienia organizmu przeziębieniem i bólem gardła móc wesprzeć się tym naturalnym medykamentem. Domowa nalewka z rokitnika może być przechowywana nawet kilka lat, a wzbogacona dodatkiem naturalnego miodu, zyskuje na smaku i leczniczych właściwościach.
Owoce rokitnika zawierające pektyny nadają się do przygotowania dżemów, konfitur czy galaretek. Doskonałą propozycją na wykorzystanie owoców jest także sok i nalewka z rokitnika. Przepis jest prosty i nie wymaga szczególnych umiejętności: wystarczy zasypać owoce cukrem do momentu, aż puszczą sok, a następnie zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce.