Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Nalewka z rokitnika

Nalewka z rokitnika

Rokitnik to krzew znany i doceniany ze względu na swoje prozdrowotne właściwości już od czasów starożytności, w Rosji natomiast bywa nazywany „złotem Syberii”. W Polsce krzewy dziko rosnące są...

Czytaj więcej
Nalewka z rokitnika
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Rokitnik to krzew znany i doceniany ze względu na swoje prozdrowotne właściwości już od czasów starożytności, w Rosji natomiast bywa nazywany „złotem Syberii”. W Polsce krzewy dziko rosnące są pod ochroną, a do przygotowywania przetworów przeznaczone są owoce z hodowli.

Wśród bogactwa witamin i mikroelementów, na szczególną uwagę zasługuje witamina C – rokitnik zawiera jej trzy razy więcej niż czarna porzeczka. Przetwory z tego owocu stosowane są w medycynie ludowej na przeziębienia i bóle gardła, podobne właściwości ma nalewka z rokitnika. Samych owoców i przetworów, ze względu na wysokie stężenie kwasów, nie zaleca się spożywać osobom cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz kamicę nerkową.

Sprawdź, jak zrobić nalewkę z rokitnika, by w stanach osłabienia organizmu przeziębieniem i bólem gardła móc wesprzeć się tym naturalnym medykamentem. Domowa nalewka z rokitnika może być przechowywana nawet kilka lat, a wzbogacona dodatkiem naturalnego miodu, zyskuje na smaku i leczniczych właściwościach.

Owoce rokitnika zawierające pektyny nadają się do przygotowania dżemów, konfitur czy galaretek. Doskonałą propozycją na wykorzystanie owoców jest także sok i nalewka z rokitnika. Przepis jest prosty i nie wymaga szczególnych umiejętności: wystarczy zasypać owoce cukrem do momentu, aż puszczą sok, a następnie zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce.