Orzechówka
Nalewka przygotowywana z niedojrzałych orzechów włoskich to nie tylko trunek dla amatorów nalewek, ale także znany medykament stosowany na dolegliwości żołądkowe. Zielone orzechy włoskie zawierają silne substancje antybakteryjne, a...
Czytaj więcej
Nalewka przygotowywana z niedojrzałych orzechów włoskich to nie tylko trunek dla amatorów nalewek, ale także znany medykament stosowany na dolegliwości żołądkowe. Zielone orzechy włoskie zawierają silne substancje antybakteryjne, a domowa orzechówka może być przechowywana nawet kilka lat – można więc przygotować domowy lek w większej ilości. Orzechy na nalewkę należy zebrać najpóźniej na początku lipca, kiedy ich środki są jeszcze miękkie i bez problemu można je pokroić. Do przygotowania nalewki wykorzystujemy całe orzechy wraz z łupiną.
Jak zrobić orzechówkę?
Wystarczy zalać pokrojone orzechy wódką lub spirytusem i dodać przyprawy korzenne. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 4 tygodnie, a po tym czasie zlewamy wódkę z orzechów, a do orzechów dodajemy wodę oraz cukier (ilość w zależności od tego, czy nalewka przeznaczona będzie wyłącznie do celów leczniczych) i zostawiamy na kolejne 3 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu. Następnym krokiem jest połączenie alkoholu i syropu z orzechów, by otrzymać orzechówkę. Przepis nie jest skomplikowany, ale wymaga czasu – by orzechówka nabrała leczniczych właściwości, z których słynie, potrzeba minimum pół roku. Gorzki smak, charakterystyczny dla orzechówki, złagodzą przyprawy: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa. Domowa orzechówka działa pobudzająco na układ trawienny, pomaga w nieżytach żołądka, biegunkach i eliminuje obecność pasożytów.