Pad thai

Pad thai

 

Pad thai to jedno z najpopularniejszych dań tajskich. W kraju pochodzenia serwowane jest jako street food przyrządzany na bazie makaronu ryżowego z dodatkami. Szybkie, łatwe w przygotowaniu i syte danie znalazło uznanie także poza Azją. Łatwo dostępne orientalne składniki dania sprawiają, że kulinarne wspomnienie z tajskich wakacji z łatwością można przygotować pod każda szerokością geograficzną.

Pad thai przepis

Uliczne danie tajskie bez problemu przygotujesz w domu, przepis na pad thai nie jest skomplikowany, a smażony makaron po tajsku – bo tak nazywa się danie – możesz podać w wersji z kurczakiem lub wegetariańskiej z tofu. Wszystkie składniki dostępne są w działach z kuchnią azjatycką. Podstawą dania jest makaron pad thai, najczęściej dodaje się też jajko. Do domowej wersji makaronu użyj kiełków fasoli Mung, cebuli dymki, krewetek, tofu lub kurczaka, sosu rybnego oraz słodko-kwaśnego i orzeszki ziemne. Przygotowanie dania w domu ułatwi specjalna pasta pad-thai.

Jak zrobić phad tai?

Ugotuj makaron według przepisu albo - aby go nie rozgotować, co w przypadku makaronu ryżowego jest łatwe – zanurz go na kilka minut w gorącej wodzie. W woku podsmaż czosnek, cebulę kurczaka, krewetki lub tofu, dodaj odsączony makaron, sos rybny, pastę Pad Thai, dopraw cukrem. Na koniec wbij jajko mieszając, by powstał cienki omlet , dodaj kiełki i dymkę. Całość posyp na talerzu pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Serwuj z limonką.