Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszne, tradycyjne, tajskie pad thai w wykonaniu Ludwika Borkowskiego. Makaron z krewetkami w tej wersji to prawdziwa eksplozja smaków!

Składniki

Sos
2 łyżka Sos rybny
2 łyżka Sos ostrygowy
2 łyżka Sos sojowy
50 g Cukier
2 szklanka Woda
Pad thai
250 g Makaron ryżowy
1 szt. Jajka
2 łyżka Olej do smażenia
1 szt. Cebula
300 g Krewetki
50 g Kiełki
1/2 szt. Pak choi
100 g Orzeszki ziemne
4 łyżka Ocet ryżowy

Opis wykonania

  1. Na woku rozgrzej olej.
  2. Na rozgrzany olej wrzuć mielony czosnek (pamiętaj aby ciągle go mieszać by się nie przypalił).
  3. Gdy czosnek będzie delikatnie brązowy zdejmij wok go z ognia.
  4. W tym czasie przygotuj makaron ryżowy (według przepisu na opakowaniu).
  5. W miseczce wymieszaj wszystkie sosy oraz cukier.
  6. Dodaj odrobinę wody i dokładnie wymieszaj.
  7. Na gorący olej do woka wbij jajko i delikatnie podsmaż.
  8. Następnie wrzuć krewetki i smaż regularnie mieszając.
  9. Dodaj makaron i mieszaj dalej.
  10. Do makaronu dolej sos i znowu szybko wymieszaj.  
  11. Dodajemy smażony czosnek.
  12. Po chwili wlej 2 łyżki octu ryżowego, dokładnie zamieszaj.
  13. Dodaj pokrojoną chińską kapustę pak choy.
  14. Cały czas smaż- mieszając.
  15. Dosyp resztkę orzeszków, których nie zdążyłeś zjeść podczas gotowania
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych