Pad Thai z krewetkami
4 porcje
45 min
Łatwe
Przepyszne, tradycyjne, tajskie pad thai w wykonaniu Ludwika Borkowskiego. Makaron z krewetkami w tej wersji to prawdziwa eksplozja smaków!
Składniki
Sos
2 łyżka Sos rybny
2 łyżka Sos ostrygowy
2 łyżka Sos sojowy
50 g Cukier
2 szklanka Woda
Pad thai
250 g Makaron ryżowy
1 szt. Jajka
2 łyżka Olej do smażenia
1 szt. Cebula
300 g Krewetki
50 g Kiełki
1/2 szt. Pak choi
100 g Orzeszki ziemne
4 łyżka Ocet ryżowy
Pad Thai z krewetkami
Pad Thai z krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Na woku rozgrzej olej.
- Na rozgrzany olej wrzuć mielony czosnek (pamiętaj aby ciągle go mieszać by się nie przypalił).
- Gdy czosnek będzie delikatnie brązowy zdejmij wok go z ognia.
- W tym czasie przygotuj makaron ryżowy (według przepisu na opakowaniu).
- W miseczce wymieszaj wszystkie sosy oraz cukier.
- Dodaj odrobinę wody i dokładnie wymieszaj.
- Na gorący olej do woka wbij jajko i delikatnie podsmaż.
- Następnie wrzuć krewetki i smaż regularnie mieszając.
- Dodaj makaron i mieszaj dalej.
- Do makaronu dolej sos i znowu szybko wymieszaj.
- Dodajemy smażony czosnek.
- Po chwili wlej 2 łyżki octu ryżowego, dokładnie zamieszaj.
- Dodaj pokrojoną chińską kapustę pak choy.
- Cały czas smaż- mieszając.
- Dosyp resztkę orzeszków, których nie zdążyłeś zjeść podczas gotowania
Komentarze