


Pad thai to orientalne danie, które po polsku nazwałbym „Eksplozja Smaków”. Jest bardzo kolorowe, soczyste, a każdy kolejny kęs niesie ze sobą nową niespodziankę. Z jednej strony miękki makaron, z drugiej chrupiące orzeszki. Poniższy przepis na pad thai bardzo łatwo urozmaicisz np. mięsem z kurczaka, a nawet krewetkami. Wystarczy, że taki mięsny dodatek podzielony na małe kostki usmażysz na gorącym woku na samym początku, a potem odstawisz na bok i dodasz go z powrotem do dania pod sam koniec jego przyrządzania.
Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcjami z opakowania.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Paprykę, marchew, cebulę i czosnek posiekaj drobno w cienkie paseczki i piórka.
Świeżą kolendrę i zieloną cebulkę pokrój dość drobno.
Na płycie grzewczej rozgrzej mocno olej w woku lub w patelni o wysokim rancie i smaż cebulę, paprykę, i marchew przez ok 1-2 minuty do czasu aż cebula się zeszkli. Po kilkudziesięciu sekundach dodaj czosnek.
Następnie dodaj do woka dwa roztrzepane jajka i cały czas mieszając, smaż całość do czasu aż jajka dokładnie się zetną.
Następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron i sos. Całość delikatnie wymieszaj.
Na koniec dodaj kiełki, zieloną cebulkę, kolendrę i posiekane niezbyt drobno orzechy.
Wymieszaj starannie i zdejmij wok z ognia.
Każdą porcję pad thai skrapiaj sokiem wyciśniętym z limonki. Podawaj jeszcze gorące.