Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Trudne

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Chcesz przenieść się do Tajlandii bez wychodzenia z kuchni? Pad thai to klasyczne danie, które zachwyci Cię swoim bogatym smakiem i aromatem. Sprawdź przepis Akademii Smaku i dowiedz się, jak łatwo przygotować ten kulinarny hit w domowym zaciszu!

Składniki

500 g - makaronu ryżowego
2 szt. - jajka
5 ząbków - czosnku
2 szt. - szalotek
1 szt. - czerwonej papryki
1 szt. - marchewki
50 g - kiełków fasoli
0,5 - cebulki dymki
1 pęczek - świeżej kolendry
100 g - orzechów nerkowca lub ziemnych
0,5 szt. - limonki
2 łyżki - oleju
Sos:
2 łyżki - brązowego cukru
2 łyżki - sosu sojowego
2 łyżki - sosu rybnego
2 łyżki - soku z limonki
2 łyżki - octu ryżowego
2 łyżki - masła orzechowego
1 łyżka - pasty curry lub pasty chili
0,5 łyżeczki - suszonej bazylii
0,5 łyżeczki - ziaren kolendry (mielone)
0,5 łyżeczki - imbiru mielonego
⅓ łyżeczki - czarnego pieprzu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1096 kcal
Tłuszcz
36.4 g
Węglowodany
176 g
Błonnik
20.3 g
Białko
6 g
Sól
4.5 g

Opis wykonania

Makaron do pad thai

Pad thai to klasyczne danie tajskie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Nasz przepis na domowy pad thai jest prosty i szybki do przygotowania, a efekty z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe. Zobacz, jak przygotować makaron pad thai z masłem orzechowym, który stanie się hitem w Twojej kuchni.

Oryginalny przepis na pad thai może zaskoczyć, nie jest to bowiem stare danie. Pad thai jest stosunkowo nowym daniem w długiej historii tajskiej kuchni. Uważa się, że powstało ono w latach 30. XX wieku. Premier Tajlandii, Plaek Phibunsongkhram, który chciał wzmocnić tożsamość narodową i promować tajską kuchnię, zainicjował kampanię na rzecz stworzenia dania narodowego. Pad thai stało się symbolem tej kampanii, ponieważ łączyło lokalne składniki z elementami, które mogły być łatwo zaadaptowane w różnych kulturach.

Jaki makaron do pad thai wybrać? Używaj makaronu ryżowego szerokiego, który idealnie absorbuje smak sosu i dobrze komponuje się z resztą składników. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej wymaga on namoczenia w gorącej wodzie przez kilka minut, aż zmięknie, a następnie odcedzenia.

Wszystkie składniki na sos do pad thai dokładnie wymieszaj w miseczce, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Marchewka ścierana na tarce

Paprykę, marchew i cebulę pokrój w cienkie paseczki, a czosnek drobno posiekaj. Świeżą kolendrę i zieloną cebulkę posiekaj dość drobno.

Na płycie grzewczej rozgrzej mocno olej w woku lub w patelni o wysokich ściankach. Wrzuć cebulę, paprykę i marchew, smaż przez 1–2 minuty, aż cebula się zeszkli. Po kilkudziesięciu sekundach dodaj czosnek i smaż przez kolejne kilka sekund.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.



Bosh Logo
Bosh
Kolendra siekana na talerzu

Dodaj do woka dwa roztrzepane jajka i cały czas mieszając, smaż do momentu, aż jajka się zetną.

Do woka dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz przygotowany sos. Sos do pad thai jest kluczowym elementem tego dania, nadającym mu charakterystyczny smak. Sos ten powinien być idealnie zbalansowany między słodyczą, kwasowością, słonością i pikantnością. Delikatnie wymieszaj całość, aby makaron dobrze połączył się z warzywami i sosem.

Tradycyjne pad thai na talerzu

Na koniec dodaj kiełki fasoli mung, posiekaną zieloną cebulkę, kolendrę oraz posiekane niezbyt drobno orzechy. Starannie wymieszaj i zdejmij wok z ognia.

Co do pad thai można jeszcze dodać? Popularne są dodatki mięsne (smażony kurczak, krewetki, wołowina), jak i wegetariańskie tofu.

Czy pad thai jest ostry? Jeśli lubisz ostrzejsze dania, możesz dodać do sosu trochę pasty z chili lub pokrojone świeże chili.

Podanie

Każdą porcję pad thai skrop sokiem wyciśniętym z limonki. Podawaj jeszcze gorące. Tradycyjnie pad thai podaje się z dodatkowymi limonkami, aby każdy mógł dodać sobie więcej kwasowości według własnych upodobań.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Proste oraz smaczne danie
Radosław
Można dodać nieco więcej papryczek aby podbić ostrość
Babeczka
Robimy wersje bez papryczek pychoto
Małgorzata
U nas dzisiaj wersja z kurczakiem. To jest najlepsze danie kuchni azjatyckiej 😀