Pad thai
3 porcje
30 min
Trudne
Składniki
Wartości odżywcze
Pad thai
Pad thai
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcjami z opakowania.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Paprykę, marchew, cebulę i czosnek posiekaj drobno w cienkie paseczki i piórka.
Świeżą kolendrę i zieloną cebulkę pokrój dość drobno.
Na płycie grzewczej rozgrzej mocno olej w woku lub w patelni o wysokim rancie i smaż cebulę, paprykę, i marchew przez ok 1-2 minuty do czasu aż cebula się zeszkli. Po kilkudziesięciu sekundach dodaj czosnek.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Następnie dodaj do woka dwa roztrzepane jajka i cały czas mieszając, smaż całość do czasu aż jajka dokładnie się zetną.
Następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron i sos. Całość delikatnie wymieszaj.
Na koniec dodaj kiełki, zieloną cebulkę, kolendrę i posiekane niezbyt drobno orzechy.
Wymieszaj starannie i zdejmij wok z ognia.
Każdą porcję pad thai skrapiaj sokiem wyciśniętym z limonki. Podawaj jeszcze gorące.
Komentarze