Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Trudne


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pad thai to orientalne danie, które po polsku nazwałbym „Eksplozja Smaków”. Jest bardzo kolorowe, soczyste, a każdy kolejny kęs niesie ze sobą nową niespodziankę. Z jednej strony miękki makaron, z drugiej chrupiące orzeszki. Poniższy przepis na pad thai bardzo łatwo urozmaicisz np. mięsem z kurczaka, a nawet krewetkami. Wystarczy, że taki mięsny dodatek podzielony na małe kostki usmażysz na gorącym woku na samym początku, a potem odstawisz na bok i dodasz go z powrotem do dania pod sam koniec jego przyrządzania.

Składniki

500 g makaronu ryżowego
2 jajka
5 ząbków czosnku
2 cebule szalotki
1 czerwona papryka
1 marchew
50 g kiełków fasoli
½ pęczka zielonej cebulki
1 pęczek świeżej kolendry
100 g orzechów nerkowca lub ziemnych
½ limonki
2 łyżki oleju

Sos:
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka pasty curry lub pasty chili
½ łyżeczki suszonej bazylii
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
½ łyżeczki mielonego imbiru
⅓ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1096 kcal
Tłuszcz
36.4 g
Węglowodany
176 g
Błonnik
20.3 g
Białko
6 g
Sól
4.5 g

Opis wykonania

Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcjami z opakowania. 

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Paprykę, marchew, cebulę i czosnek posiekaj drobno w cienkie paseczki i piórka.

Świeżą kolendrę i zieloną cebulkę pokrój dość drobno.

Na płycie grzewczej rozgrzej mocno olej w woku lub w patelni o wysokim rancie i smaż cebulę, paprykę, i marchew przez ok 1-2 minuty do czasu aż cebula się zeszkli. Po kilkudziesięciu sekundach dodaj czosnek.  

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.

Bosh Logo
Bosh

Następnie dodaj do woka dwa roztrzepane jajka i cały czas mieszając, smaż całość do czasu aż jajka dokładnie się zetną. 

Następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron i sos. Całość delikatnie wymieszaj. 

Na koniec dodaj kiełki, zieloną cebulkę, kolendrę i posiekane niezbyt drobno orzechy.

Wymieszaj starannie i zdejmij wok z ognia.

Każdą porcję pad thai skrapiaj sokiem wyciśniętym z limonki. Podawaj jeszcze gorące.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy