Pierś z kaczki
Pierś z kaczki upieczona we własnym tłuszczu to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Upieczone mięso doskonale smakuje także na zimno jako dodatek do kanapek czy sałatek. Ciemne...
Czytaj więcej
Pierś z kaczki upieczona we własnym tłuszczu to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Upieczone mięso doskonale smakuje także na zimno jako dodatek do kanapek czy sałatek. Ciemne mięso kaczki ma zupełnie inny smak niż kurczak czy indyk. Smak kaczki jest zbliżony do smaku dań z dziczyzny.
Pierś z kaczki – przepisy
Pierś z kaczki z żurawiną i pieczonymi ziemniakami to danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a stanowi odmianę w menu. Jak zrobić pierś z kaczki? Nie jest to trudna sztuka, ale kilka podpowiedzi ułatwi przygotowanie soczystego mięsa. Mięso przed pieczeniem wyjmij z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Skórę ponacinaj „w kratkę”, by nie uszkodzić mięsa, dopraw solą i pieprzem, połóż mięso skórą do dołu na patelni z grubym dnem – bez tłuszczu! Podgrzewaj przez kilkanaście minut na małym ogniu, by wytopił się tłuszcz. Obsmaż mięso z obu stron. Tak przygotowaną pierś z kaczki włóż na 10 min. do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odczekaj chwilę, zanim pokroisz pierś na ukośne plastry. Podawaj z żurawiną i pieczonymi ziemniakami.
Zamarynowane w mieszance z miodu, octu i sosu sojowego oraz upieczone na ruszcie piersi kaczki to także aromatyczne i smaczne danie na sezon grillowy.