Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pierś z kaczki

Pierś z kaczki

Pierś z kaczki upieczona we własnym tłuszczu to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Upieczone mięso doskonale smakuje także na zimno jako dodatek do kanapek czy sałatek. Ciemne...

Czytaj więcej
Pierś z kaczki
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Pierś z kaczki upieczona we własnym tłuszczu to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Upieczone mięso doskonale smakuje także na zimno jako dodatek do kanapek czy sałatek. Ciemne mięso kaczki ma zupełnie inny smak niż kurczak czy indyk. Smak kaczki jest zbliżony do smaku dań z dziczyzny.

Pierś z kaczki – przepisy

Pierś z kaczki z żurawiną i pieczonymi ziemniakami to danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a stanowi odmianę w menu. Jak zrobić pierś z kaczki? Nie jest to trudna sztuka, ale kilka podpowiedzi ułatwi przygotowanie soczystego mięsa. Mięso przed pieczeniem wyjmij z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Skórę ponacinaj „w kratkę”, by nie uszkodzić mięsa, dopraw solą i pieprzem, połóż mięso skórą do dołu na patelni z grubym dnem – bez tłuszczu! Podgrzewaj przez kilkanaście minut na małym ogniu, by wytopił się tłuszcz. Obsmaż mięso z obu stron. Tak przygotowaną pierś z kaczki włóż na 10 min. do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odczekaj chwilę, zanim pokroisz pierś na ukośne plastry. Podawaj z żurawiną i pieczonymi ziemniakami.

Zamarynowane w mieszance z miodu, octu i sosu sojowego oraz upieczone na ruszcie piersi kaczki to także aromatyczne i smaczne danie na sezon grillowy.