Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kaczka

Kaczka

Kaczka nie gości na naszych stołach tak często jak kurczak czy indyk, ale w przeszłości bywało inaczej. Jej walory smakowe docenione zostały przez Słowian już w średniowieczu. Kaczka, choć...

Czytaj więcej
Kaczka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kaczka nie gości na naszych stołach tak często jak kurczak czy indyk, ale w przeszłości bywało inaczej. Jej walory smakowe docenione zostały przez Słowian już w średniowieczu. Kaczka, choć jest mięsem dosyć tłustym, jest bardzo smaczna i bogata w wartości odżywcze takie jak białko, fosfor czy żelazo. Jej najcenniejsze części to pierś, podudzie oraz tuszka.

Kacze mięso, odpowiednio przyrządzone, jest niezwykle smaczne i delikatne. W tradycyjnej kuchni polskiej mamy niejeden przepis na kaczkę, który dziś potrafi zaskoczyć smakiem. Co znajdziesz w Akademii Smaku?

 

 

Powyższe pozycje to przepisy, które stosowały nasze babcie przygotowując świąteczny obiad. 

W Akademii Smaku oprócz tych znanych z dzieciństwa, mamy także wiele pomysłów na nowoczesne połączenia smaków z udziałem kaczki: 

 

  • orientalne na kaczkę po wietnamsku, 
  • włoskie carpaccio z kaczki, 
  • udko z kaczki glazurowane mandarynką, 
  • kaczka w pomarańczach.

 

Istnieje wiele przepisów, jak upiec kaczkę, by skórka była chrupiąca a mięso soczyste i miękkie należy piec kaczkę tyle godzin, ile waży, np. dwu kilogramowa kaczka powinna piec się ok. 2 godzin. Takie i wiele innych porad znajdziecie w Akademii Smaku. Z naszymi przepisami gotowanie stanie się przyjemnością.

 

Jakie dodatki do kaczki

 

Przyprawy do kaczki powinny podkreślać jej smak i komponować się z dodatkami. Najczęściej stosowaną przyprawą jest majeranek, który, oprócz właściwości aromatyczno-smakowych, ułatwia trawienie dosyć tłustej kaczki. Do potraw z mięsa kaczego pasuje także cząber i tymianek.

Jeśli planujesz uroczysty obiad i zastanawiasz się, jakie wino do kaczki najbardziej pasuje, wybierz czerwone wytrawne, o owocowym aromacie, który dodatkowo podkreśli smak mięsa.