Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Piołunówka

Piołunówka

Nalewka na piołunie to nietypowy i mało popularny trunek. Warto ją jednak przygotować i mieć w domu. Niewielkie ilości piołunówki wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy. Kiedyś obowiązkowo znajdowała...

Czytaj więcej
Piołunówka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Nalewka na piołunie to nietypowy i mało popularny trunek. Warto ją jednak przygotować i mieć w domu. Niewielkie ilości piołunówki wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy. Kiedyś obowiązkowo znajdowała się w babcinych apteczkach.

Jak smakuje piołunówka?

Mimo niewinnie brzmiącej nazwy, piołunówka nie smakuje jak inne nalewki. Jest ona zbliżona smakiem raczej do ziołowej wódki z dominującą goryczką. Ze względu na tę gorycz, piołunówkę najlepiej pić małymi łykami. Należy również pamiętać, by nie przekraczać jednego kieliszka w ciągu dnia – taka ilość wystarczy do odczucia jej zdrowotnego działania. Z kolei większa dawka piołunu może nam zaszkodzić.

Jakie działanie ma nalewka z piołunu?

Piołunówka ma kilka zastosowań. Otóż sprawdza się ona u osób z brakiem lub ze zmniejszonym apetytem. Wynika to z pobudzenia wydzielania soków żołądkowych, co korzystnie wpływa na apetyt. Piołunówkę można podać również po ciężkim i obfitym posiłku. Wykazuje bowiem działanie wspierające trawienie, a zwiększona ilość wydzielanych soków żołądkowych skraca czas zalegania pożywienia w żołądku, dzięki czemu uczucie ciężkości po posiłku przemija. Część osób stosuje nalewkę z piołunu również podczas zgagi.

Przepis na piołunówkę

Najprostsze przepisy zakładają zalanie piołunu wódką lub rozcieńczonym spirytusem. W tym celu można wykorzystać świeże lub suszone pędy piołunu. Czas pozostawienia nalewki jest zróżnicowany i wynosi od 48 h do 7 dni. Po tym czasie nalewkę się odcedza. Następnie można odstawić ją, by dojrzała. Czas poszczególnych etapów zależny jest od wykorzystanych składników, mocy nalewki i intensywności smaku. Oprócz piołunu do nalewki można dodać pędy dziurawca, liście geranium, korzeń arcydzięgla, koper włoski, gwiazdki anyżu, majeranek, kardamon, ziarna kolendry, pieprz, rodzynki oraz herbatę. Dla złagodzenia goryczy można pokusić się o dodatek wina lub syropu cukrowego.