Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pizza na słodko

Pizza na słodko

Coś dla łakomczuchów, lubiących słodkie rozwiązania. Słodka pizza sprawdzi się jako przekąska do kawy i z pewnością podbije niejedną domówkę. Przygotować ją można na wiele różnych sposobów, wykorzystując takie...

Czytaj więcej
Pizza na słodko
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Coś dla łakomczuchów, lubiących słodkie rozwiązania. Słodka pizza sprawdzi się jako przekąska do kawy i z pewnością podbije niejedną domówkę. Przygotować ją można na wiele różnych sposobów, wykorzystując takie dodatki jak czekolada, owoce czy masło orzechowe.

Pizza z czekoladą

Ciasto do pizzy na słodko przygotujesz tak, ja pizzę klasyczną. Potrzebna będzie mąka, drożdże, woda, sól oraz oliwa lub olej kokosowy. Wyrobione, a następnie odpowiednio rozwałkowane ciasto należy wstawić do piekarnika na ok. 5 minut. Po wyciągnięciu ciasto musi przestygnąć, by można było na nie kłaść wybrane dodatki.

Jednym z pomysłów jest pizza z bananem. Popularnym rodzajem „nadzienia” stanowi ganache, czyli rodzaj sosu czekoladowego, przygotowany na bazie czekolady i słodkiej śmietanki. Śmietanę należy zagotować, od razu zdjąć z ognia i dodać do niej posiekaną czekoladę. Po dodaniu czekolady mieszać aż do rozpuszczenia i powstania gładkiej masy. Masę powinno się dobrze schłodzić, tak by na ostygniętym cieście można było rozsmarować ją nożem. Na czekoladowy sos połóż pokrojonego w plastry banana. Możesz też posypać wierze posiekanymi orzechami. Tak przygotowaną pizzę wstaw jeszcze na kilka minut do piekarnika – dzięki temu banany i orzechy nabiorą wyjątkowego smaku.