Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pizza na deser? Czemu nie!

Składniki

250 g mąki pełnoziarnistej
125 ml ciepłego mleka
3 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 szczypta soli
150 g serka mascarpone
2-3 łyżka dowolnego dżemu niskosłodzonego
3-4 brzoskwinie pokrojone w plastry
2 łyżka płatków migdałowych
1 garść listków mięty

Opis wykonania

Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszaj w naczyniu. Następnie stopniowo dolewaj oliwę i ciepłe mleko, cały czas mieszając i wyrabiając ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto na pizzę będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.

W tym czasie wymieszaj serek z dżemem i pokrój brzoskwinie. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienkie placki. Posyp mąką i odstaw na dodatkowe 5-10 minut, aby podrosło. Spód pizzy posmaruj serkiem, a na wierzchu ułóż brzoskwinie. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 200ºC. Na 5 minut przed końcem pieczenia pizzę posyp płatkami migdałowymi. Gotową pizzę udekoruj miętą.

Do pizzy możesz wykorzystać inne dowolne owoce np.: śliwki, mandarynki, banany, morele, nektarynki, maliny, figi czy truskawki.
Płatki migdałowe można zastąpić mielonymi orzechami.
Jeśli nie jesz nabiału, do ciasta wykorzystaj mleko migdałowe lub owsiane, a mascarpone zastąp wegańskim serkiem lub jogurtem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych