Placuszki serowe

Placuszki serowe

 

Delikatne i puszyste placuszki serowe to prawdziwy hit. Fit placuszki twarogowe przygotujesz bez tłuszczu, smażąc na małym ogniu wprost na patelni.

Placuszki serowe – przepis

Puszyste placki twarogowe nie potrzebują sody ani proszku do pieczenia – ubita na sztywno piana z białek nada im puszystości. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników: twarogu, jajek, mąki i cukru waniliowego. Opcjonalnie możesz wykorzystać masło lub inny tłuszcz do smażenia. Placki dobrze smakują polane miodem lub syropem klonowym, z serkiem mascarpone wymieszanym z miodem, konfiturami lub świeżymi owocami sezonowymi albo posypane cukrem pudrem.

Placuszki serowe z owocami

Aby urozmaicić smak placuszków do ciasta możesz dodać rozgniecionego, bardzo dojrzałego banana – im dojrzalszy banan, tym słodszy, możesz wówczas zrezygnować z cukru waniliowego. Placuszki serowe z bananem polane roztopioną czekoladą lub sosem czekoladowym, posypane odrobiną wiórków kokosowych to rozkosz dla podniebienia. Placuszki serowe z jabłkami pokrojonymi w cienkie plasterki lub startymi na tarce o dużych oczkach rozpieszczą cię swoim aromatem i smakiem – warto dodać do nich cynamon. Szybkie w przygotowaniu placuszki to doskonały pomysł na śniadanie, podwieczorek lub danie do pracy.