Placuszki z ricottą i owocami
3 porcje
25 min
Łatwe
Przepyszne i dietetyczne placuszki z ricotty ze świeżymi owocami. Jeden taki placuszek to tylko około 26 kcal!
Składniki
100 g mąka pełnoziarnista
250 g serek ricotta
2 szt. jajka
1 łyżka syrop z agawy
150 ml mleko
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szt. banan
2 szt. kiwi
10 szt. liczi
3 łyżka syrop klonowy
Placuszki z ricottą i owocami
Placuszki z ricottą i owocami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Delikatne, a zarazem całkiem dietetyczne placuszki z Ricotty. W 100g tego sera znajduje się tylko 170 kcal, a wiec w około 16 placuszkach znajdziecie 425 kcal, co w przeliczeniu na jednego daje nam tylko 26 kcal. Do tego świeże owoce- palce lizać!
A więc można zjeść zdrowy i smaczny deser na podwieczorek :) Dieta to nie zawsze tona wyrzeczeń, trzeba tylko wiedzieć, co jeść i jak to przygotować.
Ricottę miksujemy razem z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy na placuszki, a białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy je łyżką do pozostałych składników i ostrożnie mieszamy tak, żeby piana nie opadła. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym przez 1-2 minuty z każdej strony na małym ogniu.
W międzyczasie przygotowujemy owoce: wszystkie myjemy i obieramy ze skóry. Banana i kiwi kroimy na małe kawałki, liczi dodajemy w całości, a winogrona przekrajamy na pół. Dodajemy je do placuszków, które na koniec polewamy syropem klonowym.
Komentarze