Ryż na mleku
Dla dzieci to jedno z najpyszniejszych dań. Przygotować go można z różnych gatunków ryżu, choć najlepiej sprawdzi się taki jak do risotto, zwany również ryżem mlecznym. Jego właściwości pozwalają...
Czytaj więcej
Dla dzieci to jedno z najpyszniejszych dań. Przygotować go można z różnych gatunków ryżu, choć najlepiej sprawdzi się taki jak do risotto, zwany również ryżem mlecznym. Jego właściwości pozwalają bowiem uzyskać idealnie kremową konsystencję.
Jak ugotować ryż na mleku
Na dwie szklanki ryżu (ok. 500 g), przypada 1 litr dowolnego mleka – ci, którzy nie tolerują laktozy lub po prostu nie spożywają mleka krowiego, mogą ugotować taki ryż na mleku roślinnym. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu – do mleka należy dodać słodzidło według uznania (standardowo ok. 3 czubatych łyżek) i inne składniki do smaku (np. cynamon), a następnie wsypać ryż i całość zagotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż osiągnie odpowiednią konsystencję, przekładamy go do miseczek i podajemy z dowolnymi dodatkami. Taki ryż można podawać z owocami, uprażonymi wiórkami kokosowymi, przygotowanym samodzielnie sosem waniliowym, czekoladą i innymi składnikami, zgodnie z upodobaniem. Jedną z najpopularniejszych form jest ryż z jabłkiem na mleku – jabłko można pokroić w kostkę i uprażyć na maśle lub po prostu zetrzeć i posypać cynamonem.