Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ryż na mleku

Ryż na mleku

Dla dzieci to jedno z najpyszniejszych dań. Przygotować go można z różnych gatunków ryżu, choć najlepiej sprawdzi się taki jak do risotto, zwany również ryżem mlecznym. Jego właściwości pozwalają...

Czytaj więcej
Ryż na mleku
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dla dzieci to jedno z najpyszniejszych dań. Przygotować go można z różnych gatunków ryżu, choć najlepiej sprawdzi się taki jak do risotto, zwany również ryżem mlecznym. Jego właściwości pozwalają bowiem uzyskać idealnie kremową konsystencję.

Jak ugotować ryż na mleku

Na dwie szklanki ryżu (ok. 500 g), przypada 1 litr dowolnego mleka – ci, którzy nie tolerują laktozy lub po prostu nie spożywają mleka krowiego, mogą ugotować taki ryż na mleku roślinnym. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu – do mleka należy dodać słodzidło według uznania (standardowo ok. 3 czubatych łyżek) i inne składniki do smaku (np. cynamon), a następnie wsypać ryż i całość zagotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż osiągnie odpowiednią konsystencję, przekładamy go do miseczek i podajemy z dowolnymi dodatkami. Taki ryż można podawać z owocami, uprażonymi wiórkami kokosowymi, przygotowanym samodzielnie sosem waniliowym, czekoladą i innymi składnikami, zgodnie z upodobaniem. Jedną z najpopularniejszych form jest ryż z jabłkiem na mleku – jabłko można pokroić w kostkę i uprażyć na maśle lub po prostu zetrzeć i posypać cynamonem.