Ryż zapiekany z jabłkami
6 porcje
60 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 2)
Wspaniałe połączenie jabłka z ryżem. Lekkie i apetyczne.
Składniki
2 szt. Ryż
0,6 l Mleko
0,5 szczypta Sól
3 szt. Jabłka
1 łyżka Margaryna
2 łyżka Cukier
2 łyżka Sok z cytryny
1 łyżeczka Cynamon
150 ml Śmietana
1 szt. Cukier waniliowy
50 g Cukier puder
Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mleko zagotować ze szczyptą soli. Dodać ryż i gotować jeszcze przez ok 15min cały czas mieszając.
2. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy 1łyżkę masła i wkładamy jabłka wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać i prażyć pod przykryciem ok 15min. Następnie dodajemy cynamon-wymieszać. Do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego wykładamy 1/2ryżu, później jabłka i zakrywamy 2częścią ryżu.
3. Sos: Śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder łączymy ze sobą. Wylewamy na ryż. Zapiekamy przez ok 30min. w tem. 185C (termo0bieg).
Komentarze