Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wspaniałe połączenie jabłka z ryżem. Lekkie i apetyczne.

Składniki

2 szt. Ryż
0,6 l Mleko
0,5 szczypta Sól
3 szt. Jabłka
1 łyżka Margaryna
2 łyżka Cukier
2 łyżka Sok z cytryny
1 łyżeczka Cynamon
150 ml Śmietana
1 szt. Cukier waniliowy
50 g Cukier puder

Opis wykonania

Mleko zagotować ze szczyptą soli. Dodać ryż i gotować jeszcze przez ok 15min cały czas mieszając. 2. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy 1łyżkę masła i wkładamy jabłka wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać i prażyć pod przykryciem ok 15min. Następnie dodajemy cynamon-wymieszać. Do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego wykładamy 1/2ryżu, później jabłka i zakrywamy 2częścią ryżu. 3. Sos: Śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder łączymy ze sobą. Wylewamy na ryż. Zapiekamy przez ok 30min. w tem. 185C (termo0bieg).
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych