Sake

Sake

 

Skąd pochodzi sake

W dużym uproszczeniu sake to japoński ryżowy trunek, produkowany ze sfermentowanego ryżu. Jednak dla Japończyków nie jest to tylko alkohol, lecz napój głęboko związany z tradycją i rytuałami, nie bez przyczyny określany jako napój samurajów.

Sake – ile ma procent i czym właściwie jest

To dość dziwne, ale sake nie można jednoznacznie zakwalifikować do znanych nam grup trunków alkoholowych, jak wódka, wino czy piwo. Moc sake to około 17%, więc zbyt mało, by nazywać je wódką (choć można spotkać się z popularnym określeniem wódka ryżowa). Bliżej by było zatem do wina, jednak w produkcji sake wykorzystywane są drożdże, co mogłoby z kolei upodobnić je do piwa. Najbezpieczniej jednak określać je jako tradycyjny japoński alkohol na bazie ryżu. W porównaniu do wina jest mniej kwaśne, za to bardziej cierpkie.

Jak pić i podawać sake?

Sake można pić na zimno lub lekko podgrzaną. W zależności od temperatury trunku wybierane jest inne naczynie – w przypadku zimnego sake są to kieliszki o pojemności 60-100 ml. Najpopularniejszą formą podanie jest jednak sake na ciepło, gdzie specjalne porcelanowe lub miedziane naczynia z alkoholem zanurzane są w gorącej wodzie. Idealne sake powinno mieć temperaturę między 42 a 45 ° C.