Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa składa się z drobno posiekanych warzyw gotowanych oraz dodatków: groszku, jajek i ogórków kiszonych. Przepis na sałatkę jarzynową jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Warzywa korzeniowe,...

Czytaj więcej
Sałatka jarzynowa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sałatka jarzynowa składa się z drobno posiekanych warzyw gotowanych oraz dodatków: groszku, jajek i ogórków kiszonych. Przepis na sałatkę jarzynową jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Warzywa korzeniowe, po ugotowaniu, kroi się w drobną kostkę lub sieka. W zależności od regionu, w jakim jest przygotowywana, sałatka może być urozmaicona innymi produktami. Sałatka kaszubska składa się np. z ziemniaków, filetów śledziowych, cebuli, kiszonych ogórków, rodzynek, kopru, kwaśnej śmietany i przypraw, a sałatki jarzynowe na świecie posiadają zamienniki warzyw – makaron, ryż, kasze, ser, mięso, ryby, owoce morza, grzyby, orzechy a nawet grzanki. Podawane są samodzielnie, z chlebem lub jako wypełnienie roladek z szynki.

Z czego składa się sałatka jarzynowa?

Składniki do sałatki jarzynowej to świeże warzywa, które wcześniej należy ugotować, aby nabrały miękkości. Gotowane warzywa to głównie ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki, seler. Do ostudzonych i pokrojonych warzyw gotowanych dodaje się inne składniki, np. ogórek kiszony, groszek zielony, kukurydzę, jajka na twardo, posiekaną cebulę, czasami jabłko. Wszystko łączy się za pomocą majonezu, a przyprawia pieprzem i solą. 

Tradycyjna sałatka jarzynowa składa się z ziemniaków, marchewki, pietruszki, jajek na twardo, ogórków kiszonych, cebuli, jabłka, zielonego groszku, majonezu i musztardy. Formy zmodyfikowane nie zawsze posiadają wszystkie elementy tradycyjnej sałatki, ale zachowują zbliżony smak do oryginału.

Ile kalorii ma sałatka jarzynowa?

Sałatka jarzynowa z jabłkiem posiada 130-140 kcal w 100 gramach sałatki, czyli w jednej porcji potrawy. Na dokładną liczbę kalorii ma wpływ zawartość majonezu w potrawie, a nie dokładny rodzaj składników. Dodatek jabłka lub jego brak (nie do wszystkich sałatek jabłko jest dodawane) nie wpływa znacząco na kaloryczność potrawy, a jedynie dodaje słodko-kwaśnego posmaku sałatce.

 

Sałatka jarzynowa to przede wszystkim świąteczny klasyk. Pojawia się na polskich stołach zarówno w Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie. Jest chętnie przygotowywana także na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe.