Semifreddo
To obłędnie smaczny włoski deser lodowy. Delikatny w smaku i banalnie prosty w przygotowaniu jest idealnym przysmakiem zarówno na letnie popołudnie, jak i świąteczny lub uroczysty obiad. Deser nie...
Czytaj więcej
To obłędnie smaczny włoski deser lodowy. Delikatny w smaku i banalnie prosty w przygotowaniu jest idealnym przysmakiem zarówno na letnie popołudnie, jak i świąteczny lub uroczysty obiad. Deser nie wymaga wielu godzin przygotowań i doskonale smakuje w różnych wersjach smakowych.
Semifreddo przepis
Semifreddo oznacza po włosku w połowie zamrożony – w takiej właśnie formie podaje się ten deser. Jak przygotować semifreddo? Oto prosty przepis na deser semifreddo. Klasyczny deser przygotowuje się na bazie śmietanki kremówki, żółtek jaj i serka mascarpone. Najlepiej smakuje z owocami.
Masę semifreddo przygotujesz przy użyciu miksera (jeśli go nie masz, wystarczą akcesoria kuchenne). Ubij masę z żółtek i cukru pudru (kogel-mogel), a następnie połącz z wcześniej przygotowaną kremową masą (ubita kremówka zmieszana z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i wanilią).
Klasyczne semifreddo przygotowuje się w blaszce keksówce. Na jej dnie ułóż owoce obgotowane w zalewie z cukru i wody, a następnie masę semifreddo. Całość wstaw na ok. 6 godzin do zamrażarki.
Słodkie semifreddo smakuje wspaniale z malinami, truskawkami, rabarbarem, porzeczkami, owocami leśnymi lub malinami. Możesz też zaserwować je z dodatkiem orzechów włoskich zatopionych w masie. Opcjonalnie cały deser możesz polać sosem karmelowym lub truskawkowym.