Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Semifreddo

Semifreddo

To obłędnie smaczny włoski deser lodowy. Delikatny w smaku i banalnie prosty w przygotowaniu jest idealnym przysmakiem zarówno na letnie popołudnie, jak i świąteczny lub uroczysty obiad. Deser nie...

Czytaj więcej
Semifreddo
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

To obłędnie smaczny włoski deser lodowy. Delikatny w smaku i banalnie prosty w przygotowaniu jest idealnym przysmakiem zarówno na letnie popołudnie, jak i świąteczny lub uroczysty obiad. Deser nie wymaga wielu godzin przygotowań i doskonale smakuje w różnych wersjach smakowych.

Semifreddo przepis

Semifreddo oznacza po włosku w połowie zamrożony – w takiej właśnie formie podaje się ten deser. Jak przygotować semifreddo? Oto prosty przepis na deser semifreddo. Klasyczny deser przygotowuje się na bazie śmietanki kremówki, żółtek jaj i serka mascarpone. Najlepiej smakuje z owocami.

Masę semifreddo przygotujesz przy użyciu miksera (jeśli go nie masz, wystarczą akcesoria kuchenne). Ubij masę z żółtek i cukru pudru (kogel-mogel), a następnie połącz z wcześniej przygotowaną kremową masą (ubita kremówka zmieszana z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i wanilią).

Klasyczne semifreddo przygotowuje się w blaszce keksówce. Na jej dnie ułóż owoce obgotowane w zalewie z cukru i wody, a następnie masę semifreddo. Całość wstaw na ok. 6 godzin do zamrażarki.

Słodkie semifreddo smakuje wspaniale z malinami, truskawkami, rabarbarem, porzeczkami, owocami leśnymi lub malinami. Możesz też zaserwować je z dodatkiem orzechów włoskich zatopionych w masie. Opcjonalnie cały deser możesz polać sosem karmelowym lub truskawkowym.