Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

390 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Deser semifreddo z malinami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kremowa, schłodzona masa z intensywnym smakiem malin sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością. Ten deser lodowy jest łatwy w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci każdego! Poznaj przepis na orzeźwiające i delikatne semifreddo.

Składniki

250 g świeżych malin
4 szt. żółtka
100 g cukru
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka posiekanej mięty
kilka do dekoracji świeżych malin

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
205.1 kcal
Tłuszcz
14.2 g
Węglowodany
30.7 g
Błonnik
2.8 g
Białko
2.1 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotuj foremkę na semifreddo. Może to być foremka keksówka, forma do babki lub dowolna forma o pojemności około 1 litra. Wyłóż ją folią spożywczą, pozostawiając jej nadmiar, ułatwia wyjęcie deseru. Maliny, rozgnieć drobno widelcem.

Krok 2

W wyższej misce blenderem z rózgą ubij żółtka jajek z cukrem, aż uzyskasz puszystą i jasną masę. Powinno to zająć około 5–7 minut.

W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.

Do ubitych żółtek dodaj rozgniecione maliny, posiekaną miętę i ekstrakt waniliowy. Całość delikatnie wymieszaj, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.

Przelej masę do przygotowanej foremki na semifreddo.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Pokryj formę folią spożywczą i umieść w zamrażarce na minimum 6 godzin lub do momentu, gdy semifreddo dobrze zamarznie.

Przed podaniem, wyjmij semifreddo z zamrażarki i pozostaw na kilka minut, aby lekko zmiękło. Następnie wyjmij z formy, usuwając folię spożywczą.

Udekoruj wierzch semifreddo świeżymi malinami i listkami mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Wygląda wyśmienicie! Niech tylko pojawią się świeże maliny, to na pewno wypróbuję ten przepis!
Marta
Słodka śmietanka i słodko kwaśne maliny, to połączenie musi każdemu smakować!
damdlani
Polecam poporcjować jak babeczki, łatwiej podawać. Od siebie dodałem nutę owoca leśnego do tego - przepyszne!