Włoski deser semifreddo
8 porcje
390 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Włoski deser semifreddo
Włoski deser semifreddo
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj foremkę na semifreddo. Może to być foremka keksówka, forma do babki lub dowolna forma o pojemności około 1 litra. Wyłóż ją folią spożywczą, pozostawiając jej nadmiar, ułatwia wyjęcie deseru. Maliny, rozgnieć drobno widelcem.
W wyższej misce blenderem z rózgą ubij żółtka jajek z cukrem, aż uzyskasz puszystą i jasną masę. Powinno to zająć około 5–7 minut.
W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
Do ubitych żółtek dodaj rozgniecione maliny, posiekaną miętę i ekstrakt waniliowy. Całość delikatnie wymieszaj, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
Przelej masę do przygotowanej foremki na semifreddo.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Pokryj formę folią spożywczą i umieść w zamrażarce na minimum 6 godzin lub do momentu, gdy semifreddo dobrze zamarznie.
Przed podaniem, wyjmij semifreddo z zamrażarki i pozostaw na kilka minut, aby lekko zmiękło. Następnie wyjmij z formy, usuwając folię spożywczą.
Udekoruj wierzch semifreddo świeżymi malinami i listkami mięty.
Komentarze