Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Serca

Serca

Jeśli pamiętasz rosół na wiejskiej kurze przygotowywany przez babcię, to prawdopodobnie pamiętasz także smak serduszka lub żołądka, które znajdowały się w rosole. Wielbicieli podrobów nie trzeba namawiać do wykorzystania...

Czytaj więcej
Serca
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Jeśli pamiętasz rosół na wiejskiej kurze przygotowywany przez babcię, to prawdopodobnie pamiętasz także smak serduszka lub żołądka, które znajdowały się w rosole. Wielbicieli podrobów nie trzeba namawiać do wykorzystania tych mniej popularnych części kurczaka. Jeśli jednak nie wiesz, jak wykorzystać podroby – serca, żołądek lub wątróbkę – skorzystaj z naszych przepisów.

Obróbka serduszek

Zanim zaczniesz przygotowywać danie, trzeba dokładnie oczyścić serca. Jak to zrobić? Wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie odciąć żyłki i resztki tłuszczu. Z tak przygotowanego mięsa możesz ugotować np. serca drobiowe w sosie koperkowym, podawane z ziemniakami lub delikatnym ryżem. Jeśli nie masz pomysłu na obiad wypróbuj przepis na serca drobiowe smażone z cebulką albo gulasz z serc – delikatny w smaku, dobra odmiana dla tradycyjnego gulaszu wołowego lub wieprzowego. Taki gulasz wymaga jednak nieco dłuższej obróbki.

Jak dusić serca drobiowe?

By serduszka były miękkie musisz je dusić ok. godziny. Doskonale smakują z pieczarkami, podlane białym wytrawnym winem. Szybsze w przygotowaniu będą serduszka pokrojone na plasterki. Żeby łatwiej było je pokroić, obgotuj je, a następnie podziel na mniejsze części. Z tak przygotowanego mięsa przygotuj potrawkę z serduszek drobiowych z sosem pomidorowym lub śmietanowym. Podroby to tania i smaczna propozycja na przygotowanie domowego obiadu!