Serca
Jeśli pamiętasz rosół na wiejskiej kurze przygotowywany przez babcię, to prawdopodobnie pamiętasz także smak serduszka lub żołądka, które znajdowały się w rosole. Wielbicieli podrobów nie trzeba namawiać do wykorzystania...
Czytaj więcej
Jeśli pamiętasz rosół na wiejskiej kurze przygotowywany przez babcię, to prawdopodobnie pamiętasz także smak serduszka lub żołądka, które znajdowały się w rosole. Wielbicieli podrobów nie trzeba namawiać do wykorzystania tych mniej popularnych części kurczaka. Jeśli jednak nie wiesz, jak wykorzystać podroby – serca, żołądek lub wątróbkę – skorzystaj z naszych przepisów.
Obróbka serduszek
Zanim zaczniesz przygotowywać danie, trzeba dokładnie oczyścić serca. Jak to zrobić? Wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie odciąć żyłki i resztki tłuszczu. Z tak przygotowanego mięsa możesz ugotować np. serca drobiowe w sosie koperkowym, podawane z ziemniakami lub delikatnym ryżem. Jeśli nie masz pomysłu na obiad wypróbuj przepis na serca drobiowe smażone z cebulką albo gulasz z serc – delikatny w smaku, dobra odmiana dla tradycyjnego gulaszu wołowego lub wieprzowego. Taki gulasz wymaga jednak nieco dłuższej obróbki.
Jak dusić serca drobiowe?
By serduszka były miękkie musisz je dusić ok. godziny. Doskonale smakują z pieczarkami, podlane białym wytrawnym winem. Szybsze w przygotowaniu będą serduszka pokrojone na plasterki. Żeby łatwiej było je pokroić, obgotuj je, a następnie podziel na mniejsze części. Z tak przygotowanego mięsa przygotuj potrawkę z serduszek drobiowych z sosem pomidorowym lub śmietanowym. Podroby to tania i smaczna propozycja na przygotowanie domowego obiadu!