Sernik wegański
Jagielnik, tofurnik, jednym słowem – sernik bez sera. Można go przygotować nie tylko z kaszy jaglanej czy tofu, ale również z nerkowców czy kaszy manny. To wegańska alternatywa dla...
Czytaj więcej
Jagielnik, tofurnik, jednym słowem – sernik bez sera. Można go przygotować nie tylko z kaszy jaglanej czy tofu, ale również z nerkowców czy kaszy manny. To wegańska alternatywa dla tradycyjnego deseru na bazie białego sera. Choć nie zawiera nabiału, może być równie pyszna, ciesząc niejednego smakosza słodkości. A co najważniejsze – wariacjom wegańskich serników nie ma końca.
Przepis na sernik wegański
Jedną z popularniejszych wegańskich wersji sernika jest jagielnik. Przygotowany na bazie kaszy jaglanej, będzie zawierał wiele jej dobrych właściwości, takich jak witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Kasza jaglana oczyszcza ponadto organizm z toksyn. Wegański sernik zakłada wykluczenie nabiału, dlatego do jego przygotowania w najprostszej wersji przydadzą się mleko kokosowe, wiórki kokosowe oraz dowolne słodzidło. Do garnka wsyp dobrze opłukaną kaszę jaglaną, zalej mlekiem i wodą, a następnie gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu. Do przestygniętej kaszy dodaj gęstą część mleczka kokosowego i zblenduj. Do masy możesz przygotować kruchy spód z płatków owsianych lub orzechów, a na górę położyć karmel z daktyli. Inną, szybką opcją jest sernik z nerkowców i wiórków kokosowych, z dodatkiem jogurtu kokosowego.