Wegański sernik kokosowy
8 porcje
15 min
Łatwe
Przepyszny, wegański sernik bez sera. Wypróbuj przepis na kokosowy deser z owocami.
Składniki
200 g mrożone wiśnie
200 g mrożone truskawki
50 g wiórki kokosowe
100 g orzechy nerkowca
50 g suszone daktyle
100 g orzechy laskowe
100 g jogurt naturalny
200 ml mleko kokosowe
3 łyżka miód
Wegański sernik kokosowy
Wegański sernik kokosowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Owoce wrzuć do rondelka i duś na wolnym ogniu aż się rozpadną. Wiórki kokosowe i orzechy nerkowca zalej wrzątkiem (wlej dwa razy więcej wody niż orzechów),odstaw na 5 minut. Zmiksuj daktyle i orzechy laskowe,dodaj trzy łyżki wody (musi powstać kleista kruszonka). Wiórki kokosowe i orzechy odcedź,dodaj jogurt naturalny i zmiksuj z mlekiem kokosowym tak aby powstała kremowa pasta przypominająca twarożek, Na koniec dodaj miód. Do wysokich szklanek wkładaj na przemian: mus owocowy,mus orzechowy oraz daktylową kruszonkę. do dekoracji użyłam 3 listków mięty.
Komentarze