Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie to dziś ryba nieco zapomniana, najczęściej pojawia się na stole z okazji świąt w różnych wariacjach, wśród których króluje śledź w occie z cebulką, w oleju, korzenny oraz...

Czytaj więcej
Śledzie po kaszubsku
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Śledzie to dziś ryba nieco zapomniana, najczęściej pojawia się na stole z okazji świąt w różnych wariacjach, wśród których króluje śledź w occie z cebulką, w oleju, korzenny oraz śledzie regionalne, np. po kaszubsku.

Śledzie po kaszubsku – przepis

Tradycyjny przepis na śledzie po kaszubsku to potrawa przygotowywana ze śledzi z cebulą w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych śliwek i kiszonych ogórków. Śledzie po kaszubsku na święta, a także jako przystawka lub przekąska na domowe imprezy są proste w wykonaniu i oryginalne w smaku. Na pytanie, z czym są śledzie po kaszubsku, w teorii łatwo odpowiedzieć: z sosem pomidorowym, suszoną śliwką i ogórkiem, jednak ilu kucharzy, tyle wariantów potrawy, ponieważ o jej smaku decydują także przyprawy. Klasyczny śledź po kaszubsku powinien mieć delikatnie kwaśny smak przełamany słodyczą śliwki. Domowe śledzie można trzymać w lodówce przez około tydzień.