Śledzie po kaszubsku
Śledzie to dziś ryba nieco zapomniana, najczęściej pojawia się na stole z okazji świąt w różnych wariacjach, wśród których króluje śledź w occie z cebulką, w oleju, korzenny oraz...
Czytaj więcej
Śledzie to dziś ryba nieco zapomniana, najczęściej pojawia się na stole z okazji świąt w różnych wariacjach, wśród których króluje śledź w occie z cebulką, w oleju, korzenny oraz śledzie regionalne, np. po kaszubsku.
Śledzie po kaszubsku – przepis
Tradycyjny przepis na śledzie po kaszubsku to potrawa przygotowywana ze śledzi z cebulą w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych śliwek i kiszonych ogórków. Śledzie po kaszubsku na święta, a także jako przystawka lub przekąska na domowe imprezy są proste w wykonaniu i oryginalne w smaku. Na pytanie, z czym są śledzie po kaszubsku, w teorii łatwo odpowiedzieć: z sosem pomidorowym, suszoną śliwką i ogórkiem, jednak ilu kucharzy, tyle wariantów potrawy, ponieważ o jej smaku decydują także przyprawy. Klasyczny śledź po kaszubsku powinien mieć delikatnie kwaśny smak przełamany słodyczą śliwki. Domowe śledzie można trzymać w lodówce przez około tydzień.