Śledzie
Śledź jest jednym z podstawowych składników polskiej kuchni. Uważany jest za króla polskiego morza. Ceniony jest za delikatne i uniwersalne w wykorzystaniu mięso. Jest on chętnie przygotowywany i spożywany...
Czytaj więcej
Śledź jest jednym z podstawowych składników polskiej kuchni. Uważany jest za króla polskiego morza. Ceniony jest za delikatne i uniwersalne w wykorzystaniu mięso. Jest on chętnie przygotowywany i spożywany nie tylko na północy, ale również na południu Polski. Śledzie na stałe znalazły swoje miejsce na polskich stołach podczas wielu Świąt i okazji jak Wigilia, Wielkanoc czy Ostatki. Filety śledziowe ze względu na delikatny smak mięsa doskonale komponują się z wieloma składnikami. Zarówno z warzywami jak i z owocami. Przygotowywane są one w przeróżnych postaciach: w musztardzie, pod pierzynką, z jabłkami, w oleju, w śmietanie, z żurawiną.
Jak zrobić dobre śledzie?
Po zakupie filetów śledziowych należy namoczyć je w wodzie by usunąć nadmiar soli. Dzięki temu będą one łagodniejsze w smaku. W zależności od przepisu i upodobań śledzia można w postaci całych filetów, kroić na nieduże prostokątne kawałki czy też zwijać w roladki i rolmopsy. Intrygującym daniem jest również śledź w galarecie.
Nieodłącznym elementem potraw ze śledziem w roli głównej jest cebula. Nadaje ona delikatnemu mięsu śledzia wyrazistego smaku. Skropiona oliwą i oprószona solą lekko skruszeje i nie zdominuje smaku dania. Pasuje ona również do śledzi na słodko, np. z tartym jabłkiem i rodzynkami.