Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Śledzie

Śledzie

Śledź jest jednym z podstawowych składników polskiej kuchni. Uważany jest za króla polskiego morza. Ceniony jest za delikatne i uniwersalne w wykorzystaniu mięso. Jest on chętnie przygotowywany i spożywany...

Czytaj więcej
Śledzie
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Śledź jest jednym z podstawowych składników polskiej kuchni. Uważany jest za króla polskiego morza. Ceniony jest za delikatne i uniwersalne w wykorzystaniu mięso. Jest on chętnie przygotowywany i spożywany nie tylko na północy, ale również na południu Polski. Śledzie na stałe znalazły swoje miejsce na polskich stołach podczas wielu Świąt i okazji jak Wigilia, Wielkanoc czy Ostatki. Filety śledziowe ze względu na delikatny smak mięsa doskonale komponują się z wieloma składnikami. Zarówno z warzywami jak i z owocami. Przygotowywane są one w przeróżnych postaciach: w musztardzie, pod pierzynką, z jabłkami, w oleju, w śmietanie, z żurawiną.

Jak zrobić dobre śledzie?

Po zakupie filetów śledziowych należy namoczyć je w wodzie by usunąć nadmiar soli. Dzięki temu będą one łagodniejsze w smaku. W zależności od przepisu i upodobań śledzia można w postaci całych filetów, kroić na nieduże prostokątne kawałki czy też zwijać w roladki i rolmopsy. Intrygującym daniem jest również śledź w galarecie.

Nieodłącznym elementem potraw ze śledziem w roli głównej jest cebula. Nadaje ona delikatnemu mięsu śledzia wyrazistego smaku. Skropiona oliwą i oprószona solą lekko skruszeje i nie zdominuje smaku dania. Pasuje ona również do śledzi na słodko, np. z tartym jabłkiem i rodzynkami.