Smorodinówka
Nalewka z czarnej porzeczki nazywana jest smorodinówką kresową ze względu na swoje pochodzenie – na Kresach Wschodnich czarna porzeczka to inaczej smorodina. Nalewka ta jest wytrawna w smaku i...
Czytaj więcej
Nalewka z czarnej porzeczki nazywana jest smorodinówką kresową ze względu na swoje pochodzenie – na Kresach Wschodnich czarna porzeczka to inaczej smorodina. Nalewka ta jest wytrawna w smaku i odrobinę cierpka. Jak ją zrobić?
Smorodinówka – przepis
Czarne porzeczki umyj i usuń ogonki. Następnie przesyp do słoja, dodaj cukier, pół litra alkoholu (spirytusu/wódki) i odstaw w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie odcedź płyn i rozlej do butelek, które przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Nalewka będzie gotowa do spożycia za kilka miesięcy. W niektórych regionach popularna jest smorodinówka na bimbrze, zamiast na spirytusie.
Smorodinówka – właściwości
Czarna porzeczka to bogactwo składników odżywczych. Nalewka z czarnej porzeczki wykazuje działania przeciwzapalne, pomaga uśmierzyć ból gardła, a także jest pomocna w zaburzeniach trawienia i nieżytach dróg oddechowych. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i warto wykorzystać ją w kuchni, np. do nasączenia ciasta lub jako składnik sosu do mięs.