Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Smorodinówka

Smorodinówka

Nalewka z czarnej porzeczki nazywana jest smorodinówką kresową ze względu na swoje pochodzenie – na Kresach Wschodnich czarna porzeczka to inaczej smorodina. Nalewka ta jest wytrawna w smaku i...

Czytaj więcej
Smorodinówka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Nalewka z czarnej porzeczki nazywana jest smorodinówką kresową ze względu na swoje pochodzenie – na Kresach Wschodnich czarna porzeczka to inaczej smorodina. Nalewka ta jest wytrawna w smaku i odrobinę cierpka. Jak ją zrobić?

Smorodinówka – przepis

Czarne porzeczki umyj i usuń ogonki. Następnie przesyp do słoja, dodaj cukier, pół litra alkoholu (spirytusu/wódki) i odstaw w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie odcedź płyn i rozlej do butelek, które przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Nalewka będzie gotowa do spożycia za kilka miesięcy. W niektórych regionach popularna jest smorodinówka na bimbrze, zamiast na spirytusie.

Smorodinówka – właściwości

Czarna porzeczka to bogactwo składników odżywczych. Nalewka z czarnej porzeczki wykazuje działania przeciwzapalne, pomaga uśmierzyć ból gardła, a także jest pomocna w zaburzeniach trawienia i nieżytach dróg oddechowych. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i warto wykorzystać ją w kuchni, np. do nasączenia ciasta lub jako składnik sosu do mięs.