Sos śliwkowy

Sos śliwkowy

 

Sos śliwkowy to znakomity dodatek do mięs. Lekko słodki i aromatyczny, doskonale podkreśla smak potrawy. Idealnie sprawdzi się do schabu, kaczki czy żeberek.

Sos śliwkowy do mięs

Mięso w sosie śliwkowym przygotować można na co najmniej kilka różnych sposobów. W przepisach najczęściej jako bazę podaje się bulion, w którym dusi się mięso. Warto wcześniej podsmażyć je na maśle i cebuli, a następnie dodać przyprawy i zalać wodą, na końca dodając powidła śliwkowe i ewentualnie zagęszczając powstały sos mąką. Sos śliwkowy przygotować można też ze świeżych lub mrożonych owoców. Najlepiej sprawdzą się węgierki. Należy usunąć z nich pestki, a następnie zasypać je odpowiednimi przyprawami. Jeżeli chcemy, by sos był aromatyczny, warto dodać np. goździki, cayenne oraz pieprz, a dla słodyczy – miód. Obtoczone w przyprawach śliwki wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy aż się rozpadną i zmiękną. Inną opcją wykorzystania tego owocu jest przepis na schab pieczony ze śliwką, który często króluje na świątecznych stołach. Najczęściej mięso faszeruje się śliwkami suszonymi, wkładając je do tzw. kieszonki, powstałej po odpowiednim nacięciu. Taki schab zazwyczaj piecze się w rękawie.