Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Schab w sosie śliwkowym

Opis wykonania

Schab można przygotować na wiele sposobów. W Akademii Smaku proponuję przepis na kruchy schab w aromatycznym sosie śliwkowym.

Schab w sosie śliwkowym - krok 1

Śliwki włóż do garnka, dolej do nich wodę. Dopraw solą i pieprzem.

Gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut.

Gdy będą miękkie i zaczną się rozpadać dodaj zahartowaną śmietanę i ponownie zagotuj. Odstaw.

Schab w sosie śliwkowym - krok 2

Mięso pokrój na 1 cm plastry i lekko rozbij. Oprósz solą i pieprzem.

Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj schab. Podsmaż  po ok. 1 minucie z każdej strony każdy kawałek schabu. Zalej wodą lub bulionem, dodaj przyprawy i duś przez około 1 godzinę.

Schab w sosie śliwkowym - krok 3

Do garnka dodaj sos śliwkowy i gotuj razem na małym ogniu przez ok. 10 minut, aby smaki się połączyły, a sos zgęstniał.