Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

110 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.63 (Liczba ocen: 8)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Schab można przygotować na wiele sposobów. W Akademii Smaku proponuję przepis na kruchy schab w aromatycznym sosie śliwkowym.

Składniki

600 g schabu bez kości
500 ml bulionu jarzynowego lub wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
200 g suszonych śliwek
250 ml wody
250 ml gęstej śmietany 18%
sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
511.8 kcal
Tłuszcz
23.4 g
Węglowodany
36 g
Błonnik
39.1 g
Białko
5.7 g
Sól
2.3 g

Opis wykonania

1

Śliwki włóż do garnka, dolej do nich wodę. Dopraw solą i pieprzem.

Gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez 20 minut.

Gdy będą miękkie i zaczną się rozpadać, dodaj zahartowaną śmietanę i ponownie zagotuj. Odstaw.

2

Mięso pokrój na 1 cm plastry i lekko rozbij. Oprósz solą i pieprzem.

Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj schab. Podsmaż  po ok. 1 minucie z każdej strony każdy kawałek schabu. Zalej wodą lub bulionem, dodaj przyprawy i duś przez około 1 godzinę.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Do garnka dodaj sos śliwkowy i gotuj razem na małej mocy palnika przez ok. 10 minut, aby smaki się połączyły, a sos zgęstniał.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.63, Liczba ocen: 8
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Pyszny i kruchy schab :) Rozpływa się w ustach!
Marta
Połączenie mięsą i śliwki to petarda, uwielbiam.
Pafwvcio
Śliwka idealnie pasuje do schabu :D !
Lalaxo
soczyste mięso, aromatyczny sos, mniam
fiziowaaa
Pyszny, delikatny, rewelacja!
fiziowaaa
Najlepszy sposób przyrządzania schabu!