


Schab można przygotować na wiele sposobów. W Akademii Smaku proponuję przepis na kruchy schab w aromatycznym sosie śliwkowym.
Śliwki włóż do garnka, dolej do nich wodę. Dopraw solą i pieprzem.
Gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez 20 minut.
Gdy będą miękkie i zaczną się rozpadać, dodaj zahartowaną śmietanę i ponownie zagotuj. Odstaw.
Mięso pokrój na 1 cm plastry i lekko rozbij. Oprósz solą i pieprzem.
Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj schab. Podsmaż po ok. 1 minucie z każdej strony każdy kawałek schabu. Zalej wodą lub bulionem, dodaj przyprawy i duś przez około 1 godzinę.
Do garnka dodaj sos śliwkowy i gotuj razem na małej mocy palnika przez ok. 10 minut, aby smaki się połączyły, a sos zgęstniał.