Schab w sosie śliwkowym
![Schab w sosie śliwkowym](https://akademiasmaku.pl/storage/7379/conversions/schab-w-sosie-sliwkowym-4547-single.webp)
4 porcje
110 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Schab w sosie śliwkowym
Schab w sosie śliwkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8857/conversions/PG2PeP8pswimwG-thumb.webp)
Śliwki włóż do garnka, dolej do nich wodę. Dopraw solą i pieprzem.
Gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez 20 minut.
Gdy będą miękkie i zaczną się rozpadać, dodaj zahartowaną śmietanę i ponownie zagotuj. Odstaw.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8858/conversions/bxwyme2lRGQEpo-thumb.webp)
Mięso pokrój na 1 cm plastry i lekko rozbij. Oprósz solą i pieprzem.
Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj schab. Podsmaż po ok. 1 minucie z każdej strony każdy kawałek schabu. Zalej wodą lub bulionem, dodaj przyprawy i duś przez około 1 godzinę.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8859/conversions/YWUrHg8qvb0hWA-thumb.webp)
Do garnka dodaj sos śliwkowy i gotuj razem na małej mocy palnika przez ok. 10 minut, aby smaki się połączyły, a sos zgęstniał.
Komentarze