Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Suflet mirabelkowy z crème pâtissière

Suflet mirabelkowy z crème pâtissière
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybkiego i dość prostego deser, jeśli tylko przestrzega się podstawowych zasad przygotowania ;)

Składniki

100 g dżem mirabelkowy
1 łyżeczka sok z cytryny
280 ml mleko
3 szt. żółtka
40 g cukier
20 g mąka pszenna
10 g skrobia kukurydziana
300 g crème pâtissière
6 szt. białka
80 g mus mirabelkowy
70 g cukier
2 łyżka masło
1 łyżka cukier puder różany lub waniliowy
1 szczypta sól
1/2 szklanka owoce jagodowe
1/2 szklanka lody waniliowe

Opis wykonania

Mus mirabelkowy: Dżem zmiksuj z sokiem z cytryny, przetrzyj przez sito. Crème pâtissière: Mleko zagotuj w rondlu. Żółtka utrzyj z 40 g cukru do białości, dodaj mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą, dokładnie połącz składniki. Powoli dodaj gorące mleko nie przerywając ubijania, połącz składniki, zagotuj, gotuj na wolnym ogniu 1-2 minuty aż krem zgęstnieje. Przełóż krem do miski i nakryj folią spożywczą rozkładając ją na powierzchni kremu co zapobiegnie wysychaniu i tworzeniu się kożucha, wystudź, przechowaj w lodówce. Suflet: Foremki wysmaruj masłem (z dołu do góry) i oprósz cukrem pudrem, piekarnik nagrzej do 170'C z termoobiegiem. Crème pâtissière połącz z musem mirabelkowym. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli (ok. 30 sekund robotem), stopniowo dodaj pozostały cukier i ubijaj do czasu aż zacznie się tworzyć stiff peak (sztywny wierzchołek na czubku ubijaczki po wyjęciu jej z piany). Stopniowo połącz ubite białka z crème pâtissière przy pomocy łopatki. Masą napełnij foremki (do 2 mm od górnej krawędzi), wyrównaj, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprósz cukrem pudrem różanym i od razu podaj.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych