Suflet mirabelkowy z crème pâtissière
4 porcje
Średnie
Szybkiego i dość prostego deser, jeśli tylko przestrzega się podstawowych zasad przygotowania ;)
Składniki
100 g dżem mirabelkowy
1 łyżeczka sok z cytryny
280 ml mleko
3 szt. żółtka
40 g cukier
20 g mąka pszenna
10 g skrobia kukurydziana
300 g crème pâtissière
6 szt. białka
80 g mus mirabelkowy
70 g cukier
2 łyżka masło
1 łyżka cukier puder różany lub waniliowy
1 szczypta sól
1/2 szklanka owoce jagodowe
1/2 szklanka lody waniliowe
Suflet mirabelkowy z crème pâtissière
Suflet mirabelkowy z crème pâtissière
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mus mirabelkowy:
Dżem zmiksuj z sokiem z cytryny, przetrzyj przez sito.
Crème pâtissière:
Mleko zagotuj w rondlu. Żółtka utrzyj z 40 g cukru do białości, dodaj mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą, dokładnie połącz składniki.
Powoli dodaj gorące mleko nie przerywając ubijania, połącz składniki, zagotuj, gotuj na wolnym ogniu 1-2 minuty aż krem zgęstnieje.
Przełóż krem do miski i nakryj folią spożywczą rozkładając ją na powierzchni kremu co zapobiegnie wysychaniu i tworzeniu się kożucha, wystudź, przechowaj w lodówce.
Suflet:
Foremki wysmaruj masłem (z dołu do góry) i oprósz cukrem pudrem, piekarnik nagrzej do 170'C z termoobiegiem.
Crème pâtissière połącz z musem mirabelkowym.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli (ok. 30 sekund robotem), stopniowo dodaj pozostały cukier i ubijaj do czasu aż zacznie się tworzyć stiff peak (sztywny wierzchołek na czubku ubijaczki po wyjęciu jej z piany).
Stopniowo połącz ubite białka z crème pâtissière przy pomocy łopatki.
Masą napełnij foremki (do 2 mm od górnej krawędzi), wyrównaj, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika oprósz cukrem pudrem różanym i od razu podaj.
Komentarze