Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sosnówka

Sosnówka

Sosnówka – jak zrobić taki trunek? Nie jest to trudne! Potrzebne są młode pędy sosny, które zbiera się wiosną – zwykle na początku maja. Wtedy właśnie na drzewach pojawiają...

Czytaj więcej
Sosnówka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Sosnówka – jak zrobić taki trunek?

Nie jest to trudne! Potrzebne są młode pędy sosny, które zbiera się wiosną – zwykle na początku maja. Wtedy właśnie na drzewach pojawiają się tzw. przyrosty, które trzeba odciąć ostrym narzędziem.

Zebrane pędy należy umieścić w słoju, zasypać cukrem i zalać spirytusem w następujących ilościach: na ½ l młodych pędów sosny przypada ½ kg cukru i 1 l spirytusu. Całość odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na tydzień, następnie dolewamy 1 l przegotowanej wody i ostawiamy na kolejne 7 dni.

Po tym czasie całość należy zlać i przefiltrować przez gazę. Przelać do szczelnie zamkniętych butelek i odstawić na około pół roku w ciemne i chłodne miejsce.

Sosnówka – właściwości

Nalewka z pędów sosny – podobnie jak syrop z nich zrobiony – posiada wiele prozdrowotny właściwości. Jest pomocna przy bólach gardła, kaszlu, nieżytach dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli czy jamy ustnej. Wykazuje również właściwości antyseptyczne i moczopędne – z tego względu warto ją stosować na dolegliwości i stany zapalne związane z drogami moczowymi. Z pewnością warto przyrządzić także klasyczny syrop z pędów sosny na takie dolegliwości.