Strogonow

Strogonow

 

Boeuf Strogonow to przepis, który łączy w sobie dwa pochodzenia. Tradycyjna potrawa pochodzi z kuchni francuskiej i jest nią krojona, smażona polędwica w sosie. Nazwa pochodzi jednak od nazwiska rosyjskiego generała, urzędnika i hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Strogonowa. Potrawa strogonow przyjęła się w Polsce i innych krajach świata, funkcjonując jako danie kuchni rosyjskiej, mimo że sam przepis powstał we Francji.

Jak zrobić strogonow?

Rosyjsko-francuska potrawa strogonow to polędwica (udźca wołowego lub rostbefu), którą kroi się w wąskie i długie paski. Mięso podsmaża się z cebulą i pieczarkami na maśle lub oleju roślinnym. Podsmażone mięso, cebulę i pieczarki zalewa się gorącym bulionem, przyprawionym pieprzem, słodką i ostrą papryką, a także zagęszcza przecierem pomidorowym. Wszystkie składniki gotuje się i dusi na małym ogniu. Dla zagęszczenia sosu można dodać trochę mąki rozmieszanej z wodą.

Jak serować strogonow? Niektórzy serwują go z ogórkami kwaśną śmietaną czy pieczywem.

Czym zastąpić mięso wołowe?

Głównym składnikiem strogonowa jest mięso. Strogonow drobiowy to idealne rozwiązanie dla przeciwników mięsa wołowego. Strogonow z kurczakiem przygotowuje się tak samo jak potrawę tradycyjną. Poza mięsem, kluczowym elementem potrawy jest papryka. Strogonow z papryką zapewnia potrawie ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak.