Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Beef stroganoff

Beef stroganoff według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Dania jednogarnkowe to nie tylko oszczędność czasu spędzonego w kuchni. Charakteryzują się także bogactwem smaków, są pożywne i stosunkowo proste w wykonaniu. To doskonałe rozwiązanie dla osób zapracowanych, a także pomysł na ciepłe danie podczas różnego rodzaju imprez oraz przyjęć.

Składniki

500 g - polędwicy wołowej
200 g - pieczarek
100 g - cebuli
100 g - ogórków kiszonych
50 g - masła klarowanego
50 g - smalcu
30 g - mąki
100 ml - bulionu warzywnego
50 ml - koncentratu pomidorowego
100 ml - śmietany 30%
- sól, pieprz i ostra papryka

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
468.5 kcal
Tłuszcz
37.4 g
Węglowodany
5.5 g
Błonnik
28.4 g
Białko
1.9 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

1

Polędwicę wołową oczyszczamy z błon i kroimy w paski.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Ogórki kroimy w plasterki, a następnie w słupki.

2

Na patelni rozgrzewamy masło razem ze smalcem.

Pokrojone mięso posypujemy mąką i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Po jednej minucie dodajemy cebulę oraz pieczarki i smażymy na rumiany kolor.

Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką (według uznania). Dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki i podlewamy bulionem.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Dusimy na płycie grzewczej, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 2 minuty.

Sos powinien być gęsty i aksamitny.

Podajemy natychmiast po usmażeniu.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Danie pierwszy raz jadłam na weselu Pycha
fiziowaaa
Bardzo dobre danie, polecam
Lalaxo
Klasyk na każdej wiejskiej biesiadzie
Radosław
Wyborna sycąca zupa. Serdecznie polecam przepis
Lalaxo
Prze pysz Ne! Mniam
HomemadeChef
sos wyszedł wyjątkowo dobry