Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Strogonow jest gęsty i treściwy dzięki dużej ilości warzyw, które skutecznie rozgrzeją nawet w chłodne dni. To pozycja obowiązkowa na wielu imprezach rodzinnych. Doskonale sprawdzi się również jako sycący i rozgrzewający obiad.

Składniki

600 g - polędwicy wołowej
0,5 l - bulionu drobiowego lub warzywnego
300 g - pieczarek
4 szt. - ogórków kiszonych
2 szt. - czerwonej papryki
1 szt. - białej cebuli
1 szt. - czerwonej cebuli
2 ząbki - czosnku
2 łyżki - oleju roślinnego
2 łyżki - koncentratu pomidorowego
1 łyżka - mąki pszennej
1 łyżka - ostrej musztardy
2 łyżeczki - słodkiej papryki
2 łyżeczki - ostrej papryki
2 szt. - liści laurowych
2-3 ziarna - ziela angielskiego

Opis wykonania

Polędwicę w razie potrzeby oczyść, a następnie pokrój na mniejsze paski lub w kostkę.

Warzywa umyj i obierz lub oczyść. Cebule pokrój w piórka, pieczarki w plasterki, papryki w paski a ogórki w kostkę. Czosnek rozgnieć ostrzem noża i drobno posiekaj.

W dużym garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim aż będzie szklista. Następnie dodaj mięso i podsmaż je z każdej strony. Gdy mięso zmieni kolor wyjmij ziarna ziela i liście oraz dodaj do garnka koncentrat, papryki, pieczarki, czosnek i pozostałe przyprawy. Całość podduś kilka minut cały czas mieszając.

Porada

Gulasz możesz lekko zagęścić niewielkim dodatkiem śmietany.



Bosh Logo
Bosh

Do garnka wlej bulion i całość gotuj do miękkości na małym ogniu. Przed końcem gotowania wymieszaj w osobnym garnuszku niewielką ilość wywaru z mąką oraz musztardą. Mieszankę dodaj do gulaszu cały czas mieszając. Doprowadź ponownie do wrzenia.

Gotowy strogonow podawaj z dodatkiem chleba

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
jedna z moich ulubionych zup
Radosław
dobra kompozycja mięsa warzyw i przypraw. Sycąca
fiziowaaa
Rewelacja! Polecam