Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Strogonow jest gęsty i treściwy dzięki dużej ilości warzyw, które skutecznie rozgrzeją nawet w chłodne dni. To pozycja obowiązkowa na wielu imprezach rodzinnych. Doskonale sprawdzi się również jako sycący i rozgrzewający obiad.

Składniki

600 g - polędwicy wołowej
0,5 l - bulionu drobiowego lub warzywnego
300 g - pieczarek
4 szt. - ogórków kiszonych
2 szt. - czerwonej papryki
1 szt. - białej cebuli
1 szt. - czerwonej cebuli
2 ząbki - czosnku
2 łyżki - oleju roślinnego
2 łyżki - koncentratu pomidorowego
1 łyżka - mąki pszennej
1 łyżka - ostrej musztardy
2 łyżeczki - słodkiej papryki
2 łyżeczki - ostrej papryki
2 szt. - liści laurowych
2-3 ziarna - ziela angielskiego

Opis wykonania

Polędwicę w razie potrzeby oczyść, a następnie pokrój na mniejsze paski lub w kostkę.

Warzywa umyj i obierz lub oczyść. Cebule pokrój w piórka, pieczarki w plasterki, papryki w paski a ogórki w kostkę. Czosnek rozgnieć ostrzem noża i drobno posiekaj.

W dużym garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim aż będzie szklista. Następnie dodaj mięso i podsmaż je z każdej strony. Gdy mięso zmieni kolor wyjmij ziarna ziela i liście oraz dodaj do garnka koncentrat, papryki, pieczarki, czosnek i pozostałe przyprawy. Całość podduś kilka minut cały czas mieszając.

Porada

Funkcja PerfectCook kuchenek indukcyjnych Bosch ułatwi podsmażenie mięsa oraz zapobiegnie przypaleniu się składników jednogarnkowych dań.



Bosh Logo
Bosh

Do garnka wlej bulion i całość gotuj do miękkości na małym ogniu. Przed końcem gotowania wymieszaj w osobnym garnuszku niewielką ilość wywaru z mąką oraz musztardą. Mieszankę dodaj do gulaszu cały czas mieszając. Doprowadź ponownie do wrzenia.

Gotowy strogonow podawaj z dodatkiem chleba


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
jedna z moich ulubionych zup
Radosław
dobra kompozycja mięsa warzyw i przypraw. Sycąca