


Strogonow jest gęsty i treściwy dzięki dużej ilości warzyw, które skutecznie rozgrzeją nawet w chłodne dni. To pozycja obowiązkowa na wielu imprezach rodzinnych. Doskonale sprawdzi się również jako sycący i rozgrzewający obiad.
Polędwicę w razie potrzeby oczyść, a następnie pokrój na mniejsze paski lub w kostkę.
Warzywa umyj i obierz lub oczyść. Cebule pokrój w piórka, pieczarki w plasterki, papryki w paski a ogórki w kostkę. Czosnek rozgnieć ostrzem noża i drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim aż będzie szklista. Następnie dodaj mięso i podsmaż je z każdej strony. Gdy mięso zmieni kolor wyjmij ziarna ziela i liście oraz dodaj do garnka koncentrat, papryki, pieczarki, czosnek i pozostałe przyprawy. Całość podduś kilka minut cały czas mieszając.
Do garnka wlej bulion i całość gotuj do miękkości na małym ogniu. Przed końcem gotowania wymieszaj w osobnym garnuszku niewielką ilość wywaru z mąką oraz musztardą. Mieszankę dodaj do gulaszu cały czas mieszając. Doprowadź ponownie do wrzenia.
Gotowy strogonow podawaj z dodatkiem chleba