Strogonow
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Strogonow
Strogonow
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Polędwicę w razie potrzeby oczyść, a następnie pokrój na mniejsze paski lub w kostkę.
Warzywa umyj i obierz lub oczyść. Cebule pokrój w piórka, pieczarki w plasterki, papryki w paski a ogórki w kostkę. Czosnek rozgnieć ostrzem noża i drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim aż będzie szklista. Następnie dodaj mięso i podsmaż je z każdej strony. Gdy mięso zmieni kolor wyjmij ziarna ziela i liście oraz dodaj do garnka koncentrat, papryki, pieczarki, czosnek i pozostałe przyprawy. Całość podduś kilka minut cały czas mieszając.
Porada
Gulasz możesz lekko zagęścić niewielkim dodatkiem śmietany.
Do garnka wlej bulion i całość gotuj do miękkości na małym ogniu. Przed końcem gotowania wymieszaj w osobnym garnuszku niewielką ilość wywaru z mąką oraz musztardą. Mieszankę dodaj do gulaszu cały czas mieszając. Doprowadź ponownie do wrzenia.
Gotowy strogonow podawaj z dodatkiem chleba
Komentarze