Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska pochodzi z kuchni chińskiej. Surówka z kapusty pekińskiej serwowana jest jako szybka sałatka do obiadu oraz niedroga forma uzupełnienia dań. Kapusta pekińska posiada w sobie witaminę C...

Czytaj więcej
Surówka z kapusty pekińskiej
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kapusta pekińska pochodzi z kuchni chińskiej. Surówka z kapusty pekińskiej serwowana jest jako szybka sałatka do obiadu oraz niedroga forma uzupełnienia dań. Kapusta pekińska posiada w sobie witaminę C równoznaczną z zawartością witaminy C w cytrynie, a także witaminy z grupy A, B, beta-karoten oraz minerały: wapń, potas, magnez, żelazo i kwas foliowy. Surówka z kapusty pekińskiej posiada bardzo mało kalorii i wpływa korzystnie na wzrok, serce, trawienie, układ nerwowy, kostno-stawowy, układ odpornościowy, także eliminuje infekcję.

Czym urozmaicić sałatkę z kapusty pekińskiej?

Sałatka obiadowa z kapusty pekińskiej jest chętnie wybierana ze względu na prosty sposób przygotowania. Wystarczy pokroić kapustę na cienkie paseczki lub w kostkę i dodać do niej jogurt lub śmietanę, polać cytryną do smaku, doprawić cukrem lub solą. Prosta surówka z kapusty nie musi posiadać innych dodatków poza samą kapustą i jej przyprawieniem.

Często spotkać można surówkę z kapusty pekińskiej z marchewką, gdzie starta marchewka dodaje słodszego smaku potrawie. Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy wprowadza podobny efekt smakowy, a najwygodniej spożywa się ją wtedy, gdy kapusta jest poszatkowana na drobne kawałki. Kukurydzę i kapustę można przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, a wszystko zmieszać i połączyć za pomocą majonezu. Smak jest wyborny, a surówka do obiadu gotowa w niecałe 15 minut.