Surówka z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska pochodzi z kuchni chińskiej. Surówka z kapusty pekińskiej serwowana jest jako szybka sałatka do obiadu oraz niedroga forma uzupełnienia dań. Kapusta pekińska posiada w sobie witaminę C...
Czytaj więcej
Kapusta pekińska pochodzi z kuchni chińskiej. Surówka z kapusty pekińskiej serwowana jest jako szybka sałatka do obiadu oraz niedroga forma uzupełnienia dań. Kapusta pekińska posiada w sobie witaminę C równoznaczną z zawartością witaminy C w cytrynie, a także witaminy z grupy A, B, beta-karoten oraz minerały: wapń, potas, magnez, żelazo i kwas foliowy. Surówka z kapusty pekińskiej posiada bardzo mało kalorii i wpływa korzystnie na wzrok, serce, trawienie, układ nerwowy, kostno-stawowy, układ odpornościowy, także eliminuje infekcję.
Czym urozmaicić sałatkę z kapusty pekińskiej?
Sałatka obiadowa z kapusty pekińskiej jest chętnie wybierana ze względu na prosty sposób przygotowania. Wystarczy pokroić kapustę na cienkie paseczki lub w kostkę i dodać do niej jogurt lub śmietanę, polać cytryną do smaku, doprawić cukrem lub solą. Prosta surówka z kapusty nie musi posiadać innych dodatków poza samą kapustą i jej przyprawieniem.
Często spotkać można surówkę z kapusty pekińskiej z marchewką, gdzie starta marchewka dodaje słodszego smaku potrawie. Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy wprowadza podobny efekt smakowy, a najwygodniej spożywa się ją wtedy, gdy kapusta jest poszatkowana na drobne kawałki. Kukurydzę i kapustę można przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, a wszystko zmieszać i połączyć za pomocą majonezu. Smak jest wyborny, a surówka do obiadu gotowa w niecałe 15 minut.