Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Surówki

Surówki

Surówki są potrawą ogólnoświatową, która powstaje z surowych warzyw lub owoców. Surówkę warzywną przyrządza się krojąc świeże warzywa, które wyróżniają się jakością, smakiem i zdrowym wyglądem. Czasami uzupełnia się...

Czytaj więcej
Surówki
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Surówki są potrawą ogólnoświatową, która powstaje z surowych warzyw lub owoców. Surówkę warzywną przyrządza się krojąc świeże warzywa, które wyróżniają się jakością, smakiem i zdrowym wyglądem. Czasami uzupełnia się ją warzywami konserwowanymi, mrożonymi, kwaszonymi i blanszowanymi. Do smaku przyprawia się: solą, pieprzem, naturalnymi lub suszonymi ziołami oraz innymi dodatkami, np. cukrem, oliwkami, rodzynkami, żurawiną. Całość polewa się: kwaskiem cytrynowym, musztardą, octem winnym, octem balsamicznym, oliwą, olejem lub sokiem z cytryny. Do sałatek owocowych używa się świeżych owoców, a całość skrapia sokiem z limonki lub cytryny.

Przepisy na surówki do obiadu

Liczba przepisów na surówki jest ogromna. W tworzeniu swoich dań można podeprzeć się gotowym przepisem lub stworzyć coś na bazie własnej inwencji twórczej. Najpopularniejsze są surówki z kapusty – pekińskiej, białej i czerwonej oraz z łatwo dostępnych warzyw sezonowych.

Z czego zrobić surówkę na obiad?

Surówki obiadowe są niezawodną potrawą i potrafią całkowicie odmienić danie główne.

Najsmaczniejsze surówki obiadowe to te, które przyrządzane są z sezonowych produktów. Zmieniają swój wygląd i skład w zależności od pory roku. W pełni sezonu świeżość warzyw jest zdecydowanie większa niż w okresie zimowym, a jesienią najlepiej smakują surówki z warzyw przetworzonych – np. z kiszonej kapusty, z ogórków konserwowych, buraczki na ciepło lub mrożona marchewka z groszkiem. Najczęściej wybierane warzywa na surówkę to: ogórek, pomidor, marchewki, rzodkiewki, papryki, seler, por czy brokuł. Dla urozmaicenia można zastosować również coś słodszego, np. pomarańczę, ananasa i dynię.

 

Pamiętaj, że surówka do obiadu to także solidna porcja witamin, której nie zastąpisz mięsem, ziemniakami czy ryżem. Warto włączyć ją do codziennego menu.