Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Surówka z kapusty pekińskiej

Opis wykonania

Zdrowa i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej to nieodłączny element obiadowych dań, z mięsem i ziemniakami w roli głównej. Zawierające niezbędne dla organizmu witaminy, niskokaloryczna i pyszna surówka świetnie sprawdzi się także jako przekąska między głównymi posiłkami. Kapusta pekińska zawiera mało kalorii, jest delikatna w smaku i bardziej miękka niż tradycyjna kapusta. W połączeniu ze słodką papryką, soczystym jabłkiem i marchewką, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. W wersji bez majonezu mogą ją spożywać także osoby będące na diecie. Wypróbuj prosty przepis na smaczną surówkę z kapusty pekińskiej i dodawaj do niej swoje ulubione warzywa.

1

Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2

Kapustę przekrój wzdłuż na dwie części, następnie jeszcze raz każdą z połówek podziel na dwa, usuń twarde części a resztę drobno posiekaj.  Pora podziel na cztery, podobnie jak kapustę, a następnie pokrój na cienkie półksiężyce.

3

Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.

4

Wszystkie warzywa dokładnie ze sobą połącz.

5

Teraz przygotuj sos do surówki. W małej miseczce wymieszaj ze sobą majonez i jogurt, dodaj cukier, sól i pieprz wedle uznania. Warzywa wymieszaj z gotowym sosem i podawaj jako surówkę do obiadu.