Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowa i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej to nieodłączny element obiadowych dań, z mięsem i ziemniakami w roli głównej. Zawierające niezbędne dla organizmu witaminy, niskokaloryczna i pyszna surówka świetnie sprawdzi się także jako przekąska między głównymi posiłkami. Kapusta pekińska zawiera mało kalorii, jest delikatna w smaku i bardziej miękka niż tradycyjna kapusta. W połączeniu ze słodką papryką, soczystym jabłkiem i marchewką, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. W wersji bez majonezu mogą ją spożywać także osoby będące na diecie. Wypróbuj prosty przepis na smaczną surówkę z kapusty pekińskiej i dodawaj do niej swoje ulubione warzywa.

Składniki

Średnia główka kapusty pekińskiej
1 soczyste jabłko
1 średnia marchewka
Pół pora
1 czerwona papryka
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego
Łyżeczka cukru
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Kapustę przekrój wzdłuż na dwie części, następnie jeszcze raz każdą z połówek podziel na dwa, usuń twarde części a resztę drobno posiekaj.  Pora podziel na cztery, podobnie jak kapustę, a następnie pokrój na cienkie półksiężyce.

Porada

Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.



Bosh Logo
Bosh

Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Wszystkie warzywa dokładnie ze sobą połącz.

Teraz przygotuj sos do surówki. W małej miseczce wymieszaj ze sobą majonez i jogurt, dodaj cukier, sól i pieprz wedle uznania. Warzywa wymieszaj z gotowym sosem i podawaj jako surówkę do obiadu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych