Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wermut

Kojarzysz wino podawane na ciepło, grzane z dodatkami przypraw korzennych takich, jak cynamon czy goździki? A czy wiesz, że takie aromatyzowane wino pija się też na zimno, nierzadko w...

Czytaj więcej
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kojarzysz wino podawane na ciepło, grzane z dodatkami przypraw korzennych takich, jak cynamon czy goździki? A czy wiesz, że takie aromatyzowane wino pija się też na zimno, nierzadko w drinkach? To właśnie odpowiedź na pytanie czym jest wermut.

Co to jest wermut? Poznaj jego (alkoholową) moc!

To nic innego, jak aromatyzowane ziołami wino deserowe. Co więcej, na samym początku swojego istnienia wermut podawano w celach leczniczych! Prawdopodobnie ze względu na jego działanie rozgrzewające, a także przeciwzapalny wpływ dodatków takich jak goździki, cynamon, piołun, gałka muszkatołowa, kolendra czy szałwia. Ponadto piołun w wermucie wspomagał trawienie, pobudzając soki żołądkowe do działania. Na ryzku można spotkać różne rodzaje wermutu, ale charakteryzują się one niezmiennie stężeniem alkoholu na poziomie 12-20%.

Jakie zioła do wermutu i jakie drinki z wermutem warto znać? 

Wermut – rodzaje tego trunku są przeróżne. Wyróżnić można wermuty białe, czerwone, a także o różnym stopniu słodkości. Istnieją też wermuty różnej odmiany z uwagi na pochodzenie. Jednak większość z nich opiera się na dodatku ziół, takich jak piołun, goździki i gałka muszkatołowa. W niektórych odmianach można spotkać też dodatek korzenia goryczki lub chininy.

Sama nazwa „wermut” z języka niemieckiego oznacza „piołun”, co dokładnie wskazuje nam, na jakiej przyprawie powinien on bazować. A skoro już wiemy, co to jest wermut, to jak pić ten trunek? Można podawać go samodzielnie w szerokiej szklance, choć drinki z wermutem są równie popularne, jak on sam. Najczęściej podaje się go po prostu z dodatkiem cytryny i lodu.