Faszerowane kuleczki z kapusty włoskiej
4 porcje
Średnie
Kuleczki z kapusty włoskiej faszerowane labraksem i łososiem w sosie z wywaru rybnego, wermutu i szafranu.
Składniki
500 g filetu z labraksa, soli lub flądry
150 g filetu z łososia
2-3 łyżka wermutu
dużych lub 16 małych delikatnych liści kapusty włoskiej
sól, biały pieprz
400 ml schłodzonej śmietany
białko
nieco oleju do natłuszczenia
Sos:
1/4 l wywaru rybnego
20 ml wermutu
200 ml śmietany
1 szczypta mielonego szafranu
sól, biały pieprz
kolendra
Faszerowane kuleczki z kapusty włoskiej
Faszerowane kuleczki z kapusty włoskiej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filet rybny umyć i osuszyć. Łososia posiekać w drobną kostkę, podlać wermutem, dokładnie wymieszać i rozłożyć na talerzu. Posiekanego łososia i filet rybny włożyć na 15 minut do zamrażalnika i lekko zamrozić. Ściąć płasko środkowe żyłki Iiści kapusty włoskiej. Liście włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania i blanszować według przepisu. Wyjąć na ręcznik kuchenny i pozostawić do wyschnięcia. Zmiksować drobno Iabraksa przy pomocy robota kuchennego. Powoli dodawać śmietanę. Białko ubić na sztywno i wymieszać z farszem oraz siekanym łososiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Filiżankę wyłożyć dużym lub dwoma liśćmi włoskiej kapusty. Włożyć do środka nieco farszu rybnego, liść zamknąć od góry i dobrze ścisnąć. Powstałe kuleczki wyłożyć do lekko natłuszczonego perforowanego wywaru rybnego pojemnika do gotowania. Kuleczki z kapusty włoskiej gotować według przepisu. Zagotować zawiesisty sos z wywaru rybnego, wermutu, śmietany i szafranu. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną kolendry. Sos wylać na talerz i kłaść na nim kuleczki z kapusty włoskiej.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, kapusta włoska: 8 minut, kuleczki: 8-10 minut.
Wskazówka: kuleczki służą jako przystawka, 8 porcji.
Komentarze