Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Faszerowane kuleczki z kapusty włoskiej

Faszerowane kuleczki z kapusty włoskiej
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kuleczki z kapusty włoskiej faszerowane labraksem i łososiem w sosie z wywaru rybnego, wermutu i szafranu.

Składniki

500 g filetu z labraksa, soli lub flądry
150 g filetu z łososia
2-3 łyżka wermutu
dużych lub 16 małych delikatnych liści kapusty włoskiej
sól, biały pieprz
400 ml schłodzonej śmietany
białko
nieco oleju do natłuszczenia
Sos:
1/4 l wywaru rybnego
20 ml wermutu
200 ml śmietany
1 szczypta mielonego szafranu
sól, biały pieprz
kolendra

Opis wykonania

Filet rybny umyć i osuszyć. Łososia posiekać w drobną kostkę, podlać wermutem, dokładnie wymieszać i rozłożyć na talerzu. Posiekanego łososia i filet rybny włożyć na 15 minut do zamrażalnika i lekko zamrozić. Ściąć płasko środkowe żyłki Iiści kapusty włoskiej. Liście włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania i blanszować według przepisu. Wyjąć na ręcznik kuchenny i pozostawić do wyschnięcia. Zmiksować drobno Iabraksa przy pomocy robota kuchennego. Powoli dodawać śmietanę. Białko ubić na sztywno i wymieszać z farszem oraz siekanym łososiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Filiżankę wyłożyć dużym lub dwoma liśćmi włoskiej kapusty. Włożyć do środka nieco farszu rybnego, liść zamknąć od góry i dobrze ścisnąć. Powstałe kuleczki wyłożyć do lekko natłuszczonego perforowanego wywaru rybnego pojemnika do gotowania. Kuleczki z kapusty włoskiej gotować według przepisu. Zagotować zawiesisty sos z wywaru rybnego, wermutu, śmietany i szafranu. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną kolendry. Sos wylać na talerz i kłaść na nim kuleczki z kapusty włoskiej. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, kapusta włoska: 8 minut, kuleczki: 8-10 minut. Wskazówka: kuleczki służą jako przystawka, 8 porcji.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych