

Kuleczki z kapusty włoskiej faszerowane labraksem i łososiem w sosie z wywaru rybnego, wermutu i szafranu.
Filet rybny umyć i osuszyć. Łososia posiekać w drobną kostkę, podlać wermutem, dokładnie wymieszać i rozłożyć na talerzu. Posiekanego łososia i filet rybny włożyć na 15 minut do zamrażalnika i lekko zamrozić. Ściąć płasko środkowe żyłki Iiści kapusty włoskiej. Liście włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania i blanszować według przepisu. Wyjąć na ręcznik kuchenny i pozostawić do wyschnięcia. Zmiksować drobno Iabraksa przy pomocy robota kuchennego. Powoli dodawać śmietanę. Białko ubić na sztywno i wymieszać z farszem oraz siekanym łososiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Filiżankę wyłożyć dużym lub dwoma liśćmi włoskiej kapusty. Włożyć do środka nieco farszu rybnego, liść zamknąć od góry i dobrze ścisnąć. Powstałe kuleczki wyłożyć do lekko natłuszczonego perforowanego wywaru rybnego pojemnika do gotowania. Kuleczki z kapusty włoskiej gotować według przepisu. Zagotować zawiesisty sos z wywaru rybnego, wermutu, śmietany i szafranu. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną kolendry. Sos wylać na talerz i kłaść na nim kuleczki z kapusty włoskiej. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, kapusta włoska: 8 minut, kuleczki: 8-10 minut. Wskazówka: kuleczki służą jako przystawka, 8 porcji.