Wino słodkie

Słodkie wina, zwane również winami deserowymi, swój początek miały jeszcze w czasach, gdy cukier w czystej postaci nie był produkowany. Stanowiły wówczas prawdziwy rarytas, a tradycja ich wytwarzania w dużej mierze przetrwała do dzisiaj.
Wino słodkie białe
Słodkie wina zawierają dużą ilość tzw. cukru resztkowego. W zależności od sposobu ich produkcji, podzielić je można na wina jakościowe oraz wina niższych kategorii, w tym wina stołowe. Różnią się one od siebie tym, że w procesie produkcji win jakościowych nie dodaje się cukru. Swoją słodycz zawdzięczają odpowiednim owocom, z których odprowadza się wodę. Do jakościowych białych win deserowych zaliczyć można m.in. Tokaj aszú, dosładzany podsuszonymi winogronami, czy francuskie Sauternes – słodkie wino z regionu o tej samej nazwie, znajdującego się w Bordeux.
Wino słodkie czerwone
Zawierają powyżej 60 g cukru na litr. Najsłynniejsze czerwone wina słodkie, to tzw. wina wzmacniane. Większą słodycz uzyskuje się poprzez dodanie w procesie fermentacji mocnego alkoholu, który zabija drożdże. Do znanego na całym świecie Porto dodaje się brandy. Wino ma zazwyczaj 18-20% alkoholu.
Jak pić słodkie wino?
Wino deserowe najczęściej spożywa się po posiłku lub do specjalnej okazji, w niedużej ilości. Dobrze komponuje się również z wybranymi potrawami. Do czego podać słodkie wino? Głównie do deserów – ważne, by nie były one mniej słodkie od samego trunku. Sprawdzi się także do foie gras lub serów z przerostem niebieskiej pleśni.