Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wino słodkie

Wino słodkie

Słodkie wina, zwane również winami deserowymi, swój początek miały jeszcze wczasach, gdy cukier wczystej postaci nie był produkowany. Stanowiły wówczas prawdziwy rarytas, atradycja ich wytwarzania wdużej mierze przetrwała do...

Czytaj więcej
Wino słodkie
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Słodkie wina, zwane również winami deserowymi, swój początek miały jeszcze w czasach, gdy cukier w czystej postaci nie był produkowany. Stanowiły wówczas prawdziwy rarytas, a tradycja ich wytwarzania w dużej mierze przetrwała do dzisiaj.

Wino słodkie białe

Słodkie wina zawierają dużą ilość tzw. cukru resztkowego. W zależności od sposobu ich produkcji, podzielić je można na wina jakościowe oraz wina niższych kategorii, w tym wina stołowe. Różnią się one od siebie tym, że w procesie produkcji win jakościowych nie dodaje się cukru. Swoją słodycz zawdzięczają odpowiednim owocom, z których odprowadza się wodę. Do jakościowych białych win deserowych zaliczyć można m.in. Tokaj aszú, dosładzany podsuszonymi winogronami, czy francuskie Sauternes – słodkie wino z regionu o tej samej nazwie, znajdującego się w Bordeux.

Wino słodkie czerwone

Zawierają powyżej 60 g cukru na litr. Najsłynniejsze czerwone wina słodkie, to tzw. wina wzmacniane. Większą słodycz uzyskuje się poprzez dodanie w procesie fermentacji mocnego alkoholu, który zabija drożdże. Do znanego na całym świecie Porto dodaje się brandy. Wino ma zazwyczaj 18-20% alkoholu.

Jak pić słodkie wino?

Wino deserowe najczęściej spożywa się po posiłku lub do specjalnej okazji, w niedużej ilości. Dobrze komponuje się również z wybranymi potrawami. Do czego podać słodkie wino? Głównie do deserów – ważne, by nie były one mniej słodkie od samego trunku. Sprawdzi się także do foie gras lub serów z przerostem niebieskiej pleśni.