Wódka
Narodziła się w Europie Wschodniej, ale obecnie produkuje się ją na całym świecie. Stanowi istotny element kultury, zwłaszcza na terenach tzw. „Pasa Wódki”, czyli w krajach, gdzie przoduje jej...
Czytaj więcej
Narodziła się w Europie Wschodniej, ale obecnie produkuje się ją na całym świecie. Stanowi istotny element kultury, zwłaszcza na terenach tzw. „Pasa Wódki”, czyli w krajach, gdzie przoduje jej produkcja i spożycie. W „Pasie Wódki” znajdują się m.in. Polska i Rosja, ale również kraje skandynawskie. Produkować ją można z ziemniaków, zbóż oraz buraków cukrowych. Tradycyjnie wódkę stosowano również w celach leczniczych.
Z czego robi się wódkę?
W krajach z tzw. „Pasa Wódki” za prawdziwą uważa się tę, która produkowana jest z ziemniaków lub zbóż, takich jak pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień czy owies. Okazuje się jednak, że wódkę można produkować również z takich surowców jak kukurydza, winogrona, banany, ryż, melasa, a nawet serwatka mleczna. W nowoczesnym podejściu użyte surowce nie mają większego znaczenia. Nadrzędny celem jest uzyskanie napoju możliwie jak najbardziej pozbawionego zapachu, smaku i substancji barwiących.
Ile procent ma wódka?
Kwestia procentowej zawartości alkoholu w wódce nie jest do końca oczywista. Wódka powstaje poprzez zmieszanie w odpowiednich proporcjach spirytusu rektyfikowanego z wodą. Może być czysta lub smakowa. W przypadku wódek czystych zawartość alkoholu to 40%, a smakowych – ok. 38%. Standard 40% wódki wprowadzony został w 1866 r. przez rosyjskiego ministra finansów – Michaiła Rejterna. Obecnie jednak każdy kraj inaczej definiuje wódkę, ze względu na zawartość alkoholu. Nie zapominajmy o śliwowicy, która zawiera aż 50-70% alkoholu.