Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Toskańska zupa pomidorowa z mini pączkami

Toskańska zupa pomidorowa z mini pączkami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
nadziewanymi serem mozzarella.Najlepsza z najlepszych.POLECAM.

Składniki

1kg. pomidorów malinowych
400g. pomidorów pelati w zalewie
4 średnie cebule czosnkowe
2 łyżeczki posiekanego czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3l. bulionu drobiowego
100ml.oliwy z oliwek
pęczek świeżej bazylii
sól,pieprz,oregano do smaku
25 dag mąki
3 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 żółtka
2 łyżeczki wódki
5 dag masła
1 kulka sera mozzarella
olej do smażenia ok.05l.

Opis wykonania

Pomidory umyć,pozbawić szypułek,położyć na blaszce,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180`C na ok.30min.Cebulę obrać,pokroić w cienkie piórka.W garnku rozgrzać oliwę,wrzucić cebulę delikatnie zeszklić,dodać pomidory pelati.Pomidory wyjąć z piekarnika obrać ze skórki wrzucić do garnka.zagnieść ubijakiem do ziemniaków (nie miksować),dodać koncentrat pomidorowy,czosnek.Chwilę dusić,zalać bulionem,doprawić do smaku.Zagotować. Drożdże,cukier,sól,ciepłe mleko,żółtka wymieszać w szerokiej misce,wlać wódkę,wsypać przesianą mąkę pszenną Dokładnie wyrobić ciasto kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i łatwo będzie odchodzić od dłoni (wrazie potrzeby dolać mleko,lub dosypać mąki).Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Z ciasta uformować małe okrągłe pączusie.Do każdego pączka włożyć mały kawałek sera mozzarella,dokładnie zlepić.Pączki smażyć w głębokim oleju.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zupę rozlać do miseczek,podawać z mini pączkami,udekorować świeżą bazylią.SMACZNEGO. ...
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo ciekawa propozycja
Aleksandra J
Bardzo ciekawa propozycja ☺️