Toskańska zupa pomidorowa z mini pączkami
4 porcje
Średnie
nadziewanymi serem mozzarella.Najlepsza z najlepszych.POLECAM.
Składniki
1kg. pomidorów malinowych
400g. pomidorów pelati w zalewie
4 średnie cebule czosnkowe
2 łyżeczki posiekanego czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3l. bulionu drobiowego
100ml.oliwy z oliwek
pęczek świeżej bazylii
sól,pieprz,oregano do smaku
25 dag mąki
3 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 żółtka
2 łyżeczki wódki
5 dag masła
1 kulka sera mozzarella
olej do smażenia ok.05l.
Toskańska zupa pomidorowa z mini pączkami
Toskańska zupa pomidorowa z mini pączkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidory umyć,pozbawić szypułek,położyć na blaszce,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180`C na ok.30min.Cebulę obrać,pokroić w cienkie piórka.W garnku rozgrzać oliwę,wrzucić cebulę delikatnie zeszklić,dodać pomidory pelati.Pomidory wyjąć z piekarnika obrać ze skórki wrzucić do garnka.zagnieść ubijakiem do ziemniaków (nie miksować),dodać koncentrat pomidorowy,czosnek.Chwilę dusić,zalać bulionem,doprawić do smaku.Zagotować. Drożdże,cukier,sól,ciepłe mleko,żółtka wymieszać w szerokiej misce,wlać wódkę,wsypać przesianą mąkę pszenną Dokładnie wyrobić ciasto kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i łatwo będzie odchodzić od dłoni (wrazie potrzeby dolać mleko,lub dosypać mąki).Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Z ciasta uformować małe okrągłe pączusie.Do każdego pączka włożyć mały kawałek sera mozzarella,dokładnie zlepić.Pączki smażyć w głębokim oleju.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zupę rozlać do miseczek,podawać z mini pączkami,udekorować świeżą bazylią.SMACZNEGO. ...
Komentarze